Mikael Damberg ryter ifrån mot Postnord efter senaste tidens rapporter om strul. Foto: Ulf Mattmar

Näringsministern: Postnord, ni har ett halvår på er

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Mikael Damberg (S) har kallat till sig höga företrädare för Postnord på grund av missnöjet med bolaget.

Försenade och borttappade brev, trasiga paket, stressade anställda och vikande kundförtroende. Postnord har fått omfattande kritik och under tisdagen har näringsminister Mikael Damberg (S) kallat styrelseordförande Jens Moberg till ett möte om missnöjet, där också vd Håkan Ericsson deltagit.

Damberg menar nu att Postnord måste kunna uppvisa en förbättring inom sex månader, då nästa kvalitetsundersökning från Post- och telestyrelsen kommer.

Poststrulet

– Då vill jag se förändring och förbättring. I Sverige ska man kunna lite på att post och paket kommer fram som de ska, säger han till SVT Nyheter.

Två huvudproblem

Enligt Damberg har Postnord under dagens möte redogjort för två stora problem. Dels handlar det om att brevmarknaden har förändrats i grunden. Bara hälften så många brev skickas idag som för 15 år sedan. Postnord har också investerat i tekniska lösningar som inte fungerat som de ska.

Vilket ansvar har regeringen i detta?

– Regeringen har ett stort ansvar att vara tydlig mot bolaget vad vi förväntar oss av dem.

Kan du lova allmänheten att posten kommer att fungera bättre om ett år?

– Jag kan lova att regeringen tar frågan på stort allvar och att vi har har sagt till bolaget att de nu måste redogöra hur de agerar för att öka kvaliteten i leveranserna, men också för att återupprätta förtroendet.

Riksdagens näringsutskott vill veta

Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden var i fjol 44 stycken, att jämföra med fyra året före. Samtidigt har Sverige halkat ned åtta placeringar på fyra år på EU:s rankningslista.

Nu kommer också krav från riksdagens näringsutskott om att Damberg kommer och förklarar läget. Hjälmered pekar på att Damberg är ansvarig minister.

– Då är det rimligt att han kommer till riksdagen och förklarar vad som hänt och vad de konkret ska göra för att styra upp den här situationen. Vi räknar med att han kommer snarast möjligt när det passar kalendermässigt, säger Lars Hjälmered (M), vice ordförande i utskottet.

Postnord

  • Postnord AB (tidigare Posten Norden) bildades i juni 2009 genom en sammanslagning av svenska Posten AB och danska Post Danmark A/S.
  • Koncernen ägs till 60 procent av svenska staten och till 40 procent av danska staten. Rösterna är dock fördelade 50/50 mellan ägarna.
  • Postnord hade under 2015 cirka 35 000 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poststrulet

Mer i ämnet