Foto: TT

Fler praktikplatser för integration

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen avser att tvinga myndigheter att ta fram minst 1.000 praktikplatser per år för flyktingar som fått uppehållstillstånd.

– Jag anser att det är viktigt att staten tar sitt ansvar. Vi kan inte kräva av andra parter att de ska ta ansvar om vi inte själva bidrar, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Dagens Nyheter.

Uppdraget gäller nästan alla myndigheter med undantag för fem säkerhetsrelaterade myndigheter däribland FRA och Säpo. Inte heller AP-fonder måste ta emot praktikanter.

Arbetsförmedlingen ansvarar för att förmedla praktikplatserna. Uppdraget kommer att dra i gång direkt och pågå fram till den 31 december 2018.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson värjer sig mot att statsministern och civilministern nu presenterat detta som ett förslag från regeringen.

– Praktikprogram ingick den migrationsöverenskommelse som sex partier ingick i oktober, säger hon till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.