Isabella Lövin, MP:s kvinnliga språkrör. Foto: SVT

Pressat miljöparti i fokus i Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det Miljöpartiets dag i Almedalen. I fokus står ett hårt pressat parti som under våren har genomgått en djup kris. Språkröret Isabella Lövin kommer att tala om Sverige, och visioner.

Almedalens politikervecka börjar lida mot sitt slut. Fredagen är Miljöpartiets dag. Regeringssamarbetet, och de kompromisser MP fått göra i sin politik, har varit föremål för hård kritik. Inte minst den åtstramade asylpolitiken, men beslutet att sälja Vattenfalls brunkol är ett annat exempel på saker som väckt upprörda känslor bland miljövänner.

Och just splittringen i partiet talade språkröret Isabella Lövin om, när hon besökte SVT:s Gomorron Sverige på fredagsmorgonen.

Almedalen 2016

– Det är svårt att sitta i regering, det är trots allt 93 procent som inte röstat på Miljöpartiet. Så för att kunna förhindra den här försäljningen hade vi behövt ändra i ägardirektiven. Det vi vill är att så mycket kol som möjligt ska kunna stanna i marken.

Finns det någon gräns för dig för det här kompromissandet?

– Ja, när vi inte längre gör framsteg, när vi inte längre har en kurs.

Krisande parti

I april avgick bostadsminister Mehmet Kaplan efter att han gästat en middag där bland annat Ilhan Senturk från den turkiska extremorganisationen Grå vargarna närvarade, något som fick hård kritik. Något annat som fick skarp kritik var Åsa Romsons (MP) medverkan i Gomorron Sverige i april, där hon kallade terrorattentaten mot USA den 11 september 2011 för olyckor.

Läs mer: Krisen i Miljöpartiet – detta har hänt

I maj fick Åsa Romson besked av valberedningen att hon måste lämna sin post som språkrör för Miljöpartiet till förmån för Isabella Lövin (MP). Och det blir Lövin som kommer att stå på Almedalens scen ikväll.

– Det känns fantastiskt ärorikt att få prata fritt i en halvtimme om det vi vill göra och det vi gör i regeringen, säger hon till SVT Nyheter.

Ska prata om Sverige

Tidigare talare har haft ett par teman gemensamt, bland annat att prata om hårdare tag i utsatta områden, och om svenskheten. Kanske inte minst gårdagens talare Jimmie Åkesson (SD) – och ikväll även Isabella Lövin.

– Jag kommer att prata om Sverige som föregångsland. Sverige är ett av världens främsta biståndsländer. Den skillnad som Sverige gör i världen kommer jag att prata om.

– Jag tycker att det är viktigt att prata om visioner, om varför man kommer in i politiken.

Röstade emot

Efter vårens skandaler inom partiet har förtroendet för Gustav Fridolin (MP) minskat från 26 procent i december 2015 till 20 procent i juni, enligt en mätning av förtroendet för partiledarna som opinionsinstitutet Isos har gjort. Den lägsta noteringen för ett manligt språkrör sedan mars 2008.

Fyra miljöpartister gick dessutom emot partiets linje i riksdagen och röstade emot den åtstramade asylpolitiken som träder i kraft om ett par veckor.Politik är ett lagarbete, säger Isabella Lövin.

– riksdagsgruppen har haft det väldigt tufft när vissa inte följer partilinjen. Politik är ett lagarbete och om man hela tiden springer väldigt snabbt och håller sig vid målet men man står offside, då hjälper man inte laget.

Får godkänt på flera punkter

Trots krisen får regeringens klimatpolitik godkänt på flera punkter av ledande kommunpolitiker. I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver 21 miljöpartistiska kommun- och landstingspolitiker att det finns tecken på att omställningen till ett hållbart samhälle är på väg att ta fart på riktigt.

Som mål nämner de blocköverskridande överenskommelser om exempelvis energin med 100 procent förnybar elproduktion.

”Detta gör Sverige till ett av de första länderna med ett sådant mål och innebär avveckling av kärnkraften och storsatsning på förnybar energi”, skriver de.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet