Regeringens utredare föreslår att de nya tobaksdirektiven införs 1 januari 2018. Foto: TT

Förslag om rökförbud på flera allmänna platser

Uppdaterad
Publicerad

Tobaksdirektivsutredningen föreslår rökförbud på uteserveringar och flera andra allmänna platser. Även snusvaror påverkas av hårdare regler för tobak- och snusförsäljning.

Tobaksdirektivutredningen har lämnat in förslag om att införa rökförbud på uteserveringar, allmänna entréer, områden som är avsedda för kollektivresande, som till exempel tågperronger och busshållplatser, inhägnade platser som är avsedda för idrottsutövning, och allmänna lekplatser. Tanken är att minska den passiva rökningen och att avnormalisera rökning.

Rökförbudet ska även gälla produkter som kan jämställas med tobak. Det handlar om till exempel e-cigaretter, både med och utan nikotin, örtprodukter för rökning eller andra varor som till användningssättet motsvarar rökning men inte innehåller tobak. Det är även tänkt att införa tillståndsplikt som liknar alkoholtillståndet.

– Tanken är att tillståndsplikten ska gälla hela detaljhandeln, man ska göra en lämplighetsprövning av den som söker tillstånd. Kommunen är den som ska bevilja tillståndet, men det får den inte göra utan att ha först fått in ett yttrande från polismyndigheten, säger särskilde utredare Göran Lundahl.

Snus påverkas också av reglerna

Ett annat förslag är att tobaksvaror inte ska exponeras och synas utåt för kunder. Dessutom vill Tobaksdirektivutredningen att det ska behövas ett särskilt tillstånd för tobaksförsäljning och att det ska ställas krav på lämplighet för verksamhetsutövning. Att sälja tobak utan tillstånd ska vara kriminellt.

Tanken är att förändringarna ska träda i kraft 1 januari 2018.

Reglerna ska även gälla snus, men det anses vara för svårt att förbjuda smaksättning i snus, och därför finns inget förslag om snusförbud. Däremot föreslås det att smak, doft eller andra tillsatser inte ska få marknadsföras på förpackningarna. Smaken får istället redovisas på separata prislistor. Tobaksdirektivsutredningen kräver att tobaksförpackningar ska förses med en unik identitets- och säkerhetsmärkning. Genomförandetiden för dessa ändringar är 20 maj 2019.

– Hur och exakt vilka förslag regeringen kommer att gå vidare med ber vi att få återkomma till. Men att det är viktigt att ta nya steg och att genomföra nya reformer, det står nog utom allt rimlig tvivel, säger folkhälsominister Gabriel Wikström.

”Smakmärkningsförbudet försvårar för myndiga konsumenter”

Karin Brynell, VD för Svensk dagligvaruhandel, välkomnar tobaksutredarens förslag om att införa tillståndsplikt som liknar alkoholtillståndet, men tror att exponeringsförslaget kan bli problematiskt.

– När det gäller exponeringsrestriktioner kommer smakmärkningsförbudet försvåra för myndiga konsumenter att välja snus utifrån var och ens smakpreferenser. Därför anser vi det viktigt att hänsyn även tas till den praktiska implementeringen i butikerna, då butikspersonal kan förväntas få betydligt fler frågor om innehåll i snuset, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.