Estelle. Foto: TT

Prinsessan Estelle fyller två år

Uppdaterad
Publicerad

Småbarnstiden går snabbt.

Det gäller även för prinsessor.

I dag fyller kronprinsessan Victorias och prins Daniels Estelle två år.

Den 23 februari 2012 föddes tronarvingen Estelle. Under snart två år har hon hunnit vara med och charma deltagare och tv-tittare i en rad olika offentliga sammanhang. Första gången var när kungen fyllde 66 år i april 2012, sedan har det varit dop, mamma Victorias födelsedag och under det senaste året allt från firande av hockeyguld till prinsessan Madeleines bröllop.

– Jag tycker det har hanterats professionellt av föräldrarna Victoria och Daniel. Estelle har fått precis det spelrum hon ska ha och exponerats lagom, säger journalisten och hovexperten Sten Hedman till TT.

En annan värld

Vardagen har handlat om hemmaliv på Haga slott men även en prinsessa kan gå på öppen förskola. Det gjorde nämligen Victoria med Estelle, rapporterade Svensk Damtidning om förra våren.

Sten Hedman gör en jämförelse med kungens uppväxt.

– Det var en helt annan värld som han levde i med privat skola. Victoria och Daniel vill visa att världen inte är Drottningholm utan mer än så.

Ändå kan det bli en tuff tid framöver, menar han.

– Det kommer att bli jobbigare och jobbigare. Ännu är inte Estelle medveten vem hon är och det kan bli problem när hon blir sju åtta år. Hur förklarar man för en sjuåring att hon är prinsessa?

Fakta: Estelle

Föddes den 23 februari 2012 klockan 04.26 på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Var 51 centimeter lång och vägde 3 280 gram.

Den 30 april visades prinsessan upp offentligt för första gången i samband med Carl XVI Gustafs 66-årsdag.

Den 22 maj 2012 döptes hon i Slottskyrkan på Stockholms slott.

Hennes fullständiga namn är Estelle Silvia Ewa Mary.

Hon är hertiginna av Östergötland och tronarvinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.