Prinsessan Leonore döps söndagen den 8 juni. Foto: Kungahuset/SVT

Ebba von Sydow: Äntligen får vi se dem!

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för prinsessan Leonore att döpas i Drottningholms slottskyrka och bli medlem i Svenska kyrkan. ”En statsangelägenhet”, säger Ebba von Sydow, som leder SVT:s sändning från dopet.

På söndag döps prinsessan Leonore i Drottningholms slottskyrka. Händelsen direktsänds i SVT, och programleds av bland annat hovexperten Ebba von Sydow.

– Det är något väldigt unikt, det är första gången det tv-sänds inifrån slottskyrkan, som är väldigt intim. Så det ska bli väldigt spännande att se hur det blir! Det är viktigt för oss att tittarna känner att de sitter på första parkett och att det blir en bra sändning, säger hon i Gomorron Sverige.

”Äntligen får vi se dem”

Kyrkan är mindre än Slottskyrkan, där prinsessan Estelle döptes, och i stället för Estelles 500 gäster väntas 160 gäster till Leonores dop, och inga av dem kungligheter. Prinsessan Madeleine har sagt att hon vill ha ett mindre storslaget dop, och att de vill ha en mer familjär inramning.

För svenska folket blir dopet och tv-sändningen därifrån en chans att ta sig en titt på lill-prinsessan, som sedan födseln bott i USA.

– Jag ser mest fram emot att vi äntligen får se dem. Vi har inte sett dem så mycket sedan deras bröllopsdag för ett år sedan. Och så får vi se hur den lilla prinsessan sköter sig! Min son sov igenom nästan hela sitt dop. Det är hektiskt för en mamma att hålla ett dop, säger Ebba von Sydow.

– Men det är ju ändå ett tronföljardop. Prinsessan Leonore är nummer fem i tronföljden och det är därför vi sänder det här, eftersom det anses vara en statsangelägenhet. 11.15 får man bänka sig med prinsesstårtan!

Prinsessan döps

  • Prinsessans namn blir Leonore Lilian Maria, hertiginna av Gotland.
  • Hon döps i Drottningholms slottskyrka den 8 juni 2014. Officianter är ärkebiskop Anders Wejryd, överhovpredikant Lars-Göran Lönnermark och pastor i Kungl. Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen
  • Prinsessan kommer bära arvprins Gustav Adolfs dopklänning från 1906.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.