Foto: TT

Så hotas Swish av Apples nya regler

Uppdaterad
Publicerad

Bankernas betalningstjänst Swish har drabbats av stora problem. Appen kommer inte att fungera för e-handel förrän i augusti och nya regler kan göra det omöjligt att använda Swish i en iphone. De nya villkoren för app-tillverkare har redan ställt till det för svenska företag.

Bank-id har blivit ett mycket populärt sätt att legitimera sig digitalt, och enligt bolaget bakom tjänsten används bank-id av 90 procent av alla svenskar i åldern 20 till 40 år.

Många banker och myndigheter har utvecklat applikationer till smartphones som, för att de ska fungera, kräver att användaren legitimerar sig med appen mobilt bank-id.

App får inte vara app-beroende

Det är här som problemet nu uppstått för svenska iphone-användare. Detta eftersom Apple, företaget som tillverkar iphone, utvidgat en punkt i villkoren för företagen som utvecklar appar, rapporterar Breakit.

Enligt den nya utvidgade punkt 10.6 får ingen app hos Apple vara beroende av någon annan app för att den ska fungera.

Nyhetssajten har varit i kontakt med flera app-utvecklande företag som vittnar om hur de nya reglerna från Apple slår direkt mot alla appar som kräver mobilt bank-id.

Nya reglerna hotar Swish

I början av året lanserades Swish Handel, en betaltjänst riktad mot e-handeln. Många företag med försäljning på nätet har anslutit sig de senaste månaderna via sina banker, men nyligen klappade tjänsten ihop.

En genomgång av systemet visade på tekniska brister som påverkade även den vanliga användningen av Swish mellan privatpersoner och därför togs Swish Handel ur drift. Enligt uppgift är tjänsten inte tillbaka förrän under andra halvan av augusti. Swish vanliga tjänst fungerar dock som vanligt.

Men det kanske största hotet mot Swish, och andra liknande appar som förlitar sig på bank-id för identifiering, är Apples nya regler – den utvidgade punkt 10.6.

Swish: Kommer fungera som vanligt

I förlängningen kan det drabba Iphoneägare som använder appar från Skatteverket, apoteken och alla andra som kräver en säker identifiering. Swish ska fungera

Utan att beskriva i detalj hur det ska gå till hävdar dock Per Ekwall, presskontakt på Getswish, att tjänsten kommer att fungera som tidigare:

– De appar som är ute fungerar som de ska och vi är helt säkra på att användarna ska kunna använda Swish i framtiden också, säger han till TT.

– Vi har en långtgående och kontinuerlig diskussion med Apple och där är de nya användarvillkoren en av de frågor vi diskuterar.

Apple har återkommande kritiserats för en alltför hård styrning av apparna som släpps in i App Store. Konkurrenten, Googles Android, arbetar inte på samma sätt och har inte aviserat stopp för externa id-lösningar.

”Det är ren diktatur”

Den privatekonomiska spar-applikationen Dreams är en av de som drabbats av de nya reglerna. När företaget försökte rulla ut en uppdatering nyligen så satte Apple stopp.

Beskedet från Apple var att den nya versionen av Dreams spar-app stred mot punkt 10.6 i App stores villkor, rapporterar Breakit. Rent specifikt handlade det om att Dreams app kräver bank-id för identifikation.

– Det är ren diktatur. Apple paketerar allt så bra att man glömmer bort att det är en kommersiell aktör som styr vad som kan komma ut. Det är ett par killar i Kalifornien som bestämmer över samhällskritiska funktioner”, säger Didde Brockman, teknisk chef på Dreams, till Breakit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.