– Utifrån dagens låga elpriser kommer vi att se en prisökning med ungefär 15-20 procent på el, säger energiexperten Jonas Almqvist. Foto: SVT/TT

Experter: Elen kommer bli dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Många gläds åt de låga elpriserna, men det är ett stort problem för elmarknaden, konstaterar Lennart Söder, professor i elkraftssystem på KTH, efter Eons besked om att man vill stänga en kärnkraftsreaktor. – Kraftföretagen går inte runt, det är inte långsiktigt hållbart.

Att elbolaget Eon i dag meddelade att man vill stänga reaktor 2 i Oskarshamn kommer inte som en överraskning, enligt Lennart Söder. Elpriserna har sjunkit mycket de senaste fem åren och är i dag så låga att det inte är lönsamt att ha reaktorn i gång, säger han.

– Man stänger för att det går med förlust. Men det är inget problem för elförsörjningen just nu. Det blir inte svart i morgon för att de stänger en reaktor.

Högre elpriser

Det finns nu diskussion kring att stänga fyra äldre reaktorer, två i Oskarshamn och två på Ringhals. Enligt Söder måste deras bortfall inte ersättas.

– Förra året låg vi på ett energiöverskott, exporten av el var större än vad de fyra reaktorerna tillsammans producerar. Exporten kommer att minska på grund av detta och det finns en risk för att det kan bli höga elpriser ibland.

Även energiexperten Jonas Almqvist tror att elpriset skulle påverkas ganska ordentligt om alla de fyra reaktorerna stängs.

– Utifrån dagens låga elpriser kommer vi att se en prisökning med ungefär 15-20 procent på el. Den kommer att komma gradvis. Men historisk sett blir det inga höga priser.

Tillförsel av förnybar kraft har gjort så att elpriserna generellt har sjunkit, och den energin kommer vi att se mer av, säger Almqvist:

– Det innebär fortsatt låga elpriser, givet att man inte gör några andra förändringar.

”Ett av de stora problemen”

Utmaningen nu är för företagen att göra elmarknaden lönsam, säger Lennart Söder, som konstaterar att kraftbolagen går dåligt. Han understryker att regeringen har ett ansvar i frågan om energin.

– Klarar marknaden av det här? Då måste man ge den förutsättningarna. Alla elkunder tycker att det är bra med låga priser, men det är ett av de stora problemen. Nya kraftverk kostar mer än dubbelt så mycket som elpriserna.

Sedan 2006 har man investerat åtta miljarder för att modernisera reaktor 2. Men nu vill Eon alltså stänga ned den.

– Med facit i hand var det naturligtvis ingen bra investering. Det hade varit bättre att lägga pengarna på annat. Men marknaden var helt annorlunda förut, tittar vi tillbaka till år 2006-2007, innan finanskrisen, hade vi en högre konsumtion, väsentligt högre priser och ingen förutspådde nog att vi skulle få den marknaden som vi fått i dag, säger Jonas Almqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.