I Migrationsverkets prognos för 2017 räknar man med att id- och gränskontrollerna finns kvar fram tills november i år. Foto: SVT

Migrationsverket: Ingen jätteskillnad i antalet asylsökande utan kontroller

Publicerad

För pendlarna och Öresundsintegration innebär de tillfälliga gräns- och id-kontrollerna stora problem. Men viktigare än så är att hålla flyktingströmmen nere enligt regeringen. I Migrationsverkets prognos för 2018 räknar man dock inte med någon jätteökning av antalet flyktingar även om kontrollerna tas bort.

Trots att flyktingsituationen i världen är fortsatt svår har asylmigrationen till Sverige stabiliserats. Enligt Migrationsverket är den främsta förklaringen att möjligheten för migranter att ta sig in till och resa vidare genom Europa har begränsats kraftigt. EU:s avtal med Turkiet, en stängd Balkanrutt, id- och gränskontroller i enskilda länder samt skärpta asylregler i Sverige är faktorer som har bidragit till att allt färre flyktingar söker sig hit.

Läs mer: Här undviker Uppdrag gransknings reporter enkelt gränskontrollen

Nya kontroller 2015

I Sverige infördes de tillfälliga id- och gränskontrollerna hösten 2015. Och trots starka protester om försämrad Öresundsregion och jobbpendlare som är beredda att ge upp finns fortfarande kontrollerna kvar. Inrikesminister Anders Ygeman försvar det med att det finns en fortsatt stor risk för stora flyktingströmmar mot Europa och Sverige.

– Tack vare gränskontrollerna så minskade inflödet till Sverige och på det sättet vet vi att gränskontrollerna varit effektiva, säger han.

Läs mer: Svalt intresse för pendlarnas situation  

”En annan situation”

Omvärldsanalytikern Arvid Zheng Norin på Migrationsverket är helt övertygad om att det visserligen skulle komma fler asylsökande till Sverige om kontrollerna tas bort.

– Men vi skulle inte få tillbaka de siffrorna som var 2015. Det finns ingen som tror på det. Det tror inte jag heller. Det är en helt annan situation just nu, säger han.

I Migrationsverkets prognos för 2017 räknar man med att id- och gränskontrollerna finns kvar fram tills november i år. Då hamnar man på cirka 31.000 asylsökande under året till Sverige.

I prognosen för 2018 räknar man med att gränskontrollerna och ID-kontrollerna har försvunnit. Då hamnar man på 35 000 asylsökande under året.

Ökning med 4.000

Alltså en ökning med 4.000 personer per år.

– Det blir en ökning men det blir ingen jätteökning, mer precis än så har jag svårt att vara” säger Arvid Zheng Norin.

– Det är extremt svårt att göra prognoser , kommenterar Anders Ygeman och menar att Migrationsverket haft felaktiga prognoser vid minst två tillfällen tidigare.

Läs mer: Fick uppehållstillstånd men inget jobb – i dag pendlar Nawar till Danmark

Riksrevisionen kritiserar

Regeringen fattar beslut om den tillfälliga gränskontrollen var tredje månad. I en rapport från november 2016 riktar Riksrevisionen kritik mot regeringen för ett bristande beslutsunderlag vid förlängningarna. I rapporten skriver man att “Bristerna i regeringens underlag gör att det i viss mån framstår som oklart vad besluten har grundats på” och “Ingenting i granskningen tyder på att regeringen hade någon närmare kännedom om hur kontrollerna genomfördes.”

Anders Ygeman delar inte Riksrevisionens uppfattning.

– Grunden för varje kontroll prövas varje månad av EU:s ministerråd och EU-kommissionen och de har varje månad gjort samma bedömning som Sverige, nämligen att förutsättningarna är uppfölja.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.