Foto: TT/AP (arkiv)

Prostatabehandling kan gå snabbare

Publicerad

Strålningsbehandling mot prostatacancer går att utföra snabbare, med starkare doser under kortare tid, utan någon signifikant påverkan på biverkningarna. Det visar en skandinavisk studie där forskare undersökt effekterna av kortare respektive längre behandling på drygt 860 patienter.

Patienterna, med så kallad mellanriskprostatacancer, delades in i två grupper som fick genomgå 39 behandlingar under åtta veckor eller sju behandlingar under drygt två veckor. Två år senare kunde forskarna konstatera att biverkningar, som urin- och tarmbesvär eller impotens, inte skilde sig signifikant mellan de båda grupperna.

Inte bara patienten skulle gynnas av en kortare behandling, vården skulle kunna spara pengar.

– En kollega har skattat att det rör sig om kanske 20 000–25 000 kronor per patient i det långa loppet. Det minskar också belastningen på strålkanonerna vi har i dag, säger studiens huvudförfattare Anders Widmark, professor i onkologi och överläkare vid Norrlands universitetssjukhus, till Vetenskapsradion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.