Demonstrant i Berlin, 9 juni. Foto: Scanpix

Nya protester mot Acta-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

I Göteborg och 120 andra städer demonstrerade kritiker i dag mot Acta-avtalet, handelsavtalet som berör allt från piratkopiering på internet till export av mediciner till utvecklingsländer.

Knappt hundra personer hade samlats på Götaplatsen i Göteborg för att protestera mot avtalet. Demonstranterna ska under eftermiddagen tåga genom staden mot Gustaf Adolfs torg.

Kritikerna vänder sig mot att avtalet förhandlades fram i hemlighet. De menar också att det hotar flera grundläggande medborgerliga rättigheter.

Och den senaste tidens omfattande protester mot Acta-avtalet ser ut att ha lönat sig. Fyra av EU-parlamentets utskott har redan röstat nej till avtalet. Om också utskottet för internationell handel röstar nej den 20 juni så kommer parlamentet sannolikt att stoppa avtalet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Acta-avtalet

Mer i ämnet