En ensam manlig åskådare skrek att politikerna har blod på sina händer och sprang fram mot ett räcke på läktaren och sprutade vad som såg ut som ketchup ned i plenisalen. Foto: Tomas Oneborg / SvD

Protester mot Vattenfalls kolgruvor

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens debatt om Vattenfalls planer på att sälja kolgruvorna fick avbrytas en stund efter tumult på åhörarläktaren. Några demonstranter hade ritat budskap på sina kroppar. Samtidigt skrek Samuel Jarrick att politikerna har blod på sina händer och sprutade en vätska gjorde av hallonjuice och tomatpuré in i plenisalen där poltikerna satt. ”Jag står för min aktion” skriver han på Facebook.

Debatten om Vattenfalls tyska brunkol omgärdades i dag av protester både i och utanför riksdagshuset. Vid 14.30-tiden tvingades talmannen ajournera hela debatten efter högljudda protester.

Enligt Svenska Dagbadet reste sig en grupp demonstranter upp på åhörarläktaren. När de lyfte på sina tröjor hade de skrivit en bokstav var på sina ryggar som bildade budskapet ”Låt kolet ligga”. Samma budskap ropade de i en talkör när de gemensamt lämnade åhörarläktaren.

Sprutade röd vätska

Samtidigt skrek en av demonstranterna, Samuel Jarrick, att det här var Sveriges chans att få tillbaka sitt klimatrykte och att 47 miljoner människor hotas av svält på Afrikas horn. Han sprang fram till räcket på åhörarnas läktare och sprutade en röd vätska, gjord av hallonjuice och tomatpuré in i plenisalen där poltikerna satt.

– Jag ville att den skulle vara rött av en anledning, säger han och berättar att klimatet skördar många liv och att han vill att politikerna ska ta sitt ansvar och stoppa utvinningen av brunkolet.

Syftet var att genomföra en fredlig aktion och han försökte inte sikta mot någon utan bara väggen, menar Samuel Jarrick.

– Om någon uppfattade det som hotfullt ber jag om ursäkt. Jag förstår att det hade en stark visuell effekt, säger han.

Händelsen har fått stor uppmärksamhet och enligt Samuel Jarrick har han fått mycket stöd.

– Det är större uppmärksamhet på medlen än på målet, säger han.

Efter händelsen pratade Samuel Jarrick med polisen, men han vet fortfarande inte om det blir någon påföljd.

”Jag står för min aktion”

På sin Facebooksida skriver han: ”Aktionen idag med ”blodet” i riksdagen var helt och hållet mitt eget initiativ. Jag har ingen organisation bakom mig i detta. Jag har full förståelse för dem som hade valt en annan metod.”

Han skriver att han ville uppmärksamma Vattenfalls planer på att sälja kolgruvorna och de människor som drabbas av klimatförändringarna. ”Jag ber om ursäkt för fläcken på mattan. Men står för min aktion” avslutar han sin Facebookuppdatering med.

Sjöstedt krävde stopp

Efter ett avbrott på ungefär tio minuter kunde debatten återupptas och avslutas. Den hårdaste kritiken kom från Vänsterpartiet som i debatten krävde ett stopp för försäljningen.

– Om kolen tas ur marken och eldas upp då förstör vi klimatet, sade V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Han betonade att det är regeringen som har avgörandet i sin hand och att frågan är den viktigaste klimatfrågan Sverige har att avgöra. Sjöstedt kallade också den tänkta köparen, det tjeckiska EPH, för ett ”skurkföretag”.

Näringsminister Mikael Damberg (S) framhöll att affären är komplicerad och har många olika effekter. Han hänvisade till att regeringen nu håller på att analysera statliga Vattenfalls begäran att få genomföra affären.

Är stolt

Damberg pekade också på att affären påverkar Vattenfalls resultat för andra kvartalet i år negativt med 22-27 miljarder kronor. Den förlusten blir dock ännu större om affären inte genomförs.

Damberg angrep också påstående om att det enda som spelar roll för klimatet är om Vattenfall äger brunkolet eller inte.

– Inget kunde vara mer fel, sade näringsministern.

– Jag är stolt över svensk klimatpolitik.

Moderaternas Lars Hjälmered uppgav att det är Miljöpartiet och Socialdemokraterna som avgör om försäljningen blir av.

– Det finns tendens att skylla ifrån sig och skjuta över ansvaret till riksdagen. Det är nu upp till bevis för Löfven och Lövin, sade han.

Misskrediteras

I statens ägardirektiv för Vattenfall står att företaget ska agera både affärsmässigt och hållbart. Regeringen har tidigare hävdat att direktiven måste ändras för att stoppa affären och då krävs ett riksdagsbeslut.

Miljöpartiets Lise Nordin försäkrade att MP vill att kolet stannar i marken.

– Det gäller även Vattenfalls kol, oavsett ägare, säger hon.

Nordin hävdade att det pågår försök att misskreditera MP från oppositionen. Nordin pekade på att ägardirektiven utgör de spelregler som regeringen har att hålla sig till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.