Foto: TT

Psykofarmaka ökar risken för självmordstankar bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn och unga fortsätter stadigt uppåt. Mellan år 2005 och 2015 har den fördubblats enligt nya siffror från läkemedelsverket som SVT tagit del av.

Samtidigt visar vetenskapliga studier att risken för våld och självmordstankar ökar just ungdomar som äter den här typen av psykofarmaka.

På frivilligorganisationen Mind går telefonerna och chatten varma varje kväll och tidig natt.

– Människor ringer om allt från ensamhet till sexuella övergrepp och faktiska självmordsplaner, berättar Fanny, en av volontärerna som svarar i telefon och på chatt på Minds självmordslinje.

– Det ringer fler än vi hinner ta emot, trots att vi nu har öppet dynget runt.

Trycket på organisationer som Mind visar på behovet av hjälp bland framförallt unga är enormt och att den vanliga sjukvården inte hinner med eller kan möta allas behov.

Ett annat bevis på hur barn och unga mår idag är den ständigt ökande förskrivningen av antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI-preparat.

Mer än en fördubbling av mediciner

SVT Nyheter har fått ut de senaste siffrorna från läkemedelsverket som visar att förskrivningen av den här typen av psykofarmaka till framförallt barn och unga fortsatte kraftigt uppåt även under 2015.

Antalet dygnsdoser ökade i hela befolkningen, alla åldrar sammanräknat med 40 procent mellan år 2005 och 2015. Men i gruppen 5 till 24 år ökade förskrivningen under samma period med över 110 procent.

Samtidigt visar allt fler studier att det finns ett samband mellan antidepressiva läkemedel och självmordstankar och våld bland unga.

I en ny dansk studie, där 70 andra studier gåtts igenom, visar en klar koppling mellan de så kallade SSRI-preparaten och våld och självmordstendenser bland unga. Bland vuxna finns inget sådant samband alls. (Studien är publicerad i Brittish Medical Journal, BMJ.)

– Det här visar att vi måste vara försiktiga när vi skriver ut antidepressiva medel till barn och unga och att läkare måste följa upp sina patienter mer noga än man gör idag, säger Clara Gumpert, barnpsykiatriker och forskare. Barn och unga reagerar annorlunda på de här preparaten, säger hon, och det beror på att deras hjärnor utvecklas och förändras ända upp i 20-årsåldern.

Tydligt samband med våld

I en studie som Clara Gumpert presenterade i höstas visas ett liknande samband. Hon och hennes kollegor studerade alla i Sverige som åt antidepressiva medel under en treårsperiod och jämförde dem mot brottsregistret.

– Det vi såg var att under en viss period på dessa läkemedel var det många unga som hamnade i brottsregistret. Vi jämförde samma människor både med och utan mediciner och såg ett tydligt samband med läkemedlen och risken för våld och brott. Bland vuxna fanns inget sådant samband.

Samtidigt räddar dessa läkemedel liv. Var tionde svensk äter idag antidepressiva läkemedel och bara ett fåtal får den här typen av svårare biverkningar.

– De här preparaten behövs absolut ibland men visst händer det att de skrivs ut i onödan, säger Clara Gumpert. Vi som läkare måste bli mer noggranna och framförallt följa upp våra patienter för att hjälpa dem med biverkningarna på ett annat sätt än vad som ofta sker idag.

Den svenska studien: Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Violent Crime: A Cohort Study

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.