Foto: TT

Rädda Barnen kritiserar GW Persson

Uppdaterad
Publicerad

Rädda Barnen kritiserar Leif GW Persson efter hans senaste uttalande om att ordningsvakterna agerat korrekt i fallet med den nioåriga pojken som blev fasthållen i Malmö.

SVT:s ”Veckans brott” visade i går kväll tidigare opublicerade övervakningsfilmer från Malmö centralstation före det omdebatterade omhändertagandet av den nioårige pojken som hållits fast.  I programmet sa kriminologiprofessorn Leif GW Persson att hans tidigare bild av händelsen ändrats och att han menade att ordningsvakterna hanterat fallet på ett korrekt sätt.

– Det skulle förvåna mig mycket om den här utredningen inte blir nedlagd.

Ingripande mot nioåring

Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin kritiserar i dag Leif GW Persson för att han saknar ett barnperspektiv.

– Jag tycker att det varit väldigt lite barnperspektiv i det hela den här frågan. Det är ett barn som blir hållet mot golvet och när man då diskuterar fallet lägger man ansvaret på barnet. Det har jag väldigt svårt att förstå.

”Efterlyst kriminell”

Hon nämner att Jernhusens säkerhetschef kallat nioåringen för ”efterlyst kriminell” och polisen som sagt att barnen ”drog som en avlöning”.

– Barn på flykt bär på oerhört tungt baggage och ser kanske inte skillnad på personer i uniform, om det är polis eller militär. Vi har fått mycket reaktioner från personer som jobbar med barn och alla är överens om att det finns andra sätt att hålla fast ett barn så att situationen inte stegrar.

De två pojkarna ska förhöras på fredag och därefter åklagaren bestämma sig för om de två misstänka ordningsvakterna ska förhöras, eller om utredningen ska läggas ner.

– Om det här anses vara en professionell hantering av en nioåring så måste vi se över lagar, regler och utbildningar för hur ska bemöta barn i utsatta situationer. Våld mot barn kan man aldrig acceptera och ensamkommande är bland de mest utsatta barn i det svenska samhället. Vi kommer jobba för att förändra regler och lagar så att de har ett barnperspektiv under ett omhändertagande. Det handlar om alla barns rätt att bli respekterade, säger Elisabeth Dahlin.

GW Persson: Grundat i lagen

Leif GW Persson säger att han enbart ser på fallet utifrån lagstiftningen.

– Vad jag har tagit ställning till är om det är ett ingripande grundat i lagstiftning och om det hade kunnat göras på annat och smidigare sätt, och min slutsats är att det inte gjorde det.

Pojkens beteende är det som avgör hur ordningsvakterna hanterar situationen säger han.

– Jag tvivlar på att han är nio år. Den här personen beter sig inte som ett vanligt barn, det måste Elisabeth Dahlin också ha noterat. Men jag kan ju berätta att om ungen hade viftat med en morakniv hade det inte funnits några hinder för att skjuta honom. Det är något som varken jag eller någon annan kan göra något åt, det är en realitet att beakta.

Leif GW Persson säger att Elisabeth Dahlin och andra som kritiserar honom har liten förståelse för den ordningsupphållande verkligheten som han kallar det. Dessutom visar ordningsvakternas agerande redan att de var medvetna om att det var ett barn som de skulle omhänderta, menar han.

– Att de sitter på honom, inte sant. Ordningsvakten står på knä och att han lägger handen över munnen på den här personen är för att han precis innan blivit biten. Om det hade handlat om en vuxen, då hade man använt ett annat mått av våld. Då hade batongerna kommit fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ingripande mot nioåring

Mer i ämnet