En meteor skjuter över himlavalvet. ARKIVBILD. Foto: TT

Raketgåta kan ha utomjordiskt svar

Publicerad

Oroliga vittnen i vitt skilda delar av landet larmar just nu sjö- och flygräddningscentralen om raketer de sett på himlen.

Förklaringen är ofta utomjordisk.

Sedan några veckor tillbaka får sjö- och flygräddningscentralen många samtal om gåtfulla ljussken på himlen.

– Det är ganska vanligt så här på hösten. Folk tror att det är nödraketer, säger räddningsledare Anders Larsson.

På fredagen kontaktade polisen sjö- och flygräddningscentralen efter att ha fått larm om en fallande ljuspunkt som setts mellan gotländska Näs och Havdhem. Enligt vittnet hade det vita skenet gått över i rött när det nådde marknivå.

– En del kvällar kan det vara 30-40 samtal. De kan komma från Hudiksvall ner till södra Gotland, säger Anders Larsson.

Bakgrunden finns ofta i rymden. Den senaste månaden har Jorden åkt genom meteorsvärmarna Tauriderna och Leoniderna. Även i slutet av november, när Jorden inte far genom någon meteorsvärm, kan man räkna med fem-sex stjärnfall i timmen, enligt Lars Hermansson vid Uppsala amatörastronomer.

– När man ser ett stjärnfall är det normalt ett gruskorn som brinner upp i atmosfären. Skulle det vara en lite större sten blir det ett väldigt ljust sken som skulle kunna uppfattas som en raket, säger Lars Hermansson.

Meteorider och andra rymdstenar

En meteor är det ljusstreck som uppstår på himlen när en meteorid (en liten kropp från rymden) faller med hög hastighet in i jordatmosfären.

En meteorit eller meteorsten är en fast kropp som fallit ned på jordytan.

En asteroid är en större kropp, småplanet, som går i bana runt solen och som hör till eller har sitt ursprung i asteroidbältet mellan banorna för Mars och Jupiter.

En komet är en liten isrik kropp i omloppsbana runt solen.

En bolid är en väldigt ljusstark meteor som till skillnad från andra kännetecknas av ett åskliknande ljudfenomen.

Källa: Nationalencyklopedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.