Foto: TT

Rakhmat Akilov ställs inför häktningsdomare

Uppdaterad
Publicerad

39-årige Rakhmat Akilov, som misstänks för lastbilsdådet på Drottninggatan, ställs i dag inför häktningsdomaren i Stockholms tingsrätt.

Misstankarna mot honom är mycket starka, enligt polisen.

Den misstänkte terroristen, Rakhmat Akilov från Uzbekistan, begärdes häktad på måndagseftermiddagen av vice chefsåklagare Hans Ihrman. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott.

Häktningsförhandlingen inleds klockan 10 i dag. Säkerhetspådraget runt förhandlingen är stort.

Terrordådet i Stockholm

Av häktningsframställan framgår att rysk tolk behövs. Akilov har ansökt om att få byta försvarsadvokat från sin nuvarande Johan Eriksson till en sunnimuslimsk advokat, men rätten har avslagit begäran med motiveringen att det inte finns tillräckliga skäl för ett byte.

LÄS MER: Rakhmat Akilov har haft flera identiter i Sverige

Akilovs advokat Johan Eriksson, som är belagd med yppandeförbud, vill inte säga hur Akilov ställer sig till misstankarna. Först sedan åklagaren har lagt fram sitt yrkande i domstolen kommer den misstänktes inställning bli känd.

Omfattande bevisning

Det finns flera olika former av bevis som pekar mot den misstänkte gärningsmannen – teknisk bevisning, fotografier och uppgifter från Akilov själv – enligt rikspolischef Dan Eliasson.

TV: Unika vittnesbilder minuterna efter terrordådet

– När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, sade Eliasson vid en pressträff i går.

Det kommer att dröja länge innan utredningen är klar.

– Min preliminära bedömning är att det kan ta upp till ett år att driva den här förundersökningen i hamn, sade Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning, på samma pressträff.

LÄS MER: Hundratals utredare krävs för att slutföra utredningen

Fyra människor dog i terrordådet: en svensk flicka i skolåldern, en kvinna från Uddevalla, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.

Nio personer vårdas fortfarande på sjukhus, enligt Stockholm läns landsting. Två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning. Sju personer har lindriga skador.

LÄS MER: Terrordådet på Drottninggatan – det här vet vi

Fakta: Den misstänkte terroristen

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov misstänks för terrordådet på Drottninggatan den 7 april.

Akilov greps fem timmar efter dådet i centrala Stockholm – klockan 19.55 – och anhölls klockan 01.15 på natten.

Det är oklart när Akilov kom till Sverige. Han sökte 2014 uppehållstillstånd i Sverige men fick avslag. Han sökte även asyl i Sverige. Ärendet överlämnades från Migrationsverket till Stockholmspolisen då han avvikit. Den 27 februari i år efterlystes han.

Rakhmat Akilov har till myndigheterna angett en adress i Hjulsta i nordvästra Stockholm som sin hemadress. Han ska dock ha bott på en adress i Vårberg i sydvästra Stockholm den senaste tiden.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg förekommer Akilov inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol, uppgifter som inte gick att belägga, enligt Säpochefen.

Den huvudmisstänkte har visat intresse för extremistiska miljöer, däribland terrorrörelsen IS – men inget tydde på att han skulle utföra ett terrordåd, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet