Foto: TT

Många fattigpensionärer trots skydd

Uppdaterad
Publicerad

Grundskyddet för äldre – garantipension, bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd – fungerar bra, enligt Pensionsmyndigheten.

Men trots det är tusentals pensionärer fattiga, framhåller PRO.

Drygt var tionde pensionär har en låg ekonomisk standard. Det är samma andel som i hela befolkning, enligt Pensionsmyndigheten.

– Visst kan man göra den jämförelsen, men det löser inte problemen för de fattiga pensionärerna, säger PRO:s Curt Persson.

Drygt var tionde pensionär har en låg ekonomisk standard. Det är samma andel som i hela befolkning, enligt Pensionsmyndigheten.

– Visst kan man göra den jämförelsen, men det löser inte problemen för de fattiga pensionärerna, säger PRO:s Curt Persson.

Ungefär fyra av tio personer som är över 65 år har garantipension, drygt en av tio får bostadstillägg och en av hundra har äldreförsörjningsstöd. Det är de tre delarna i det så kallade grundskyddet i pensionssystemet.

Pensionsmyndigheten har gjort en genomlysning av grundskyddet för att se om det fungerar som tänkt, och analyschef Ole Settergren tycker att svaret är ja på den frågan.

– Det är till för att motverka fattigdom bland äldre och det gör det i hög grad, säger han.

Pengar på banken

Det som förvånade Ole Settergren och hans kollegor är det han kallar för grundskyddsparadoxen. Det vill säga att det ser ut som att en person har rätt till stöd eftersom den har en väldigt låg inkomst, men djupare information visar att det inte är så.

– Vi har tidigare trott att det är många äldre som har rätt till bostadstillägg, men som av någon anledning inte söker. Men när vi har undersökt det, har det visat sig att även om de här pensionärerna har väldigt låga inkomster så kan de ha en förmögenhet på över 100 000 kronor, som gör att de inte har rätt till stöd, säger Ole Settergren.

Enligt Pensionsmyndigheten har 12 procent av dem som är över 65 år en låg ekonomisk standard. Det är en EU-definition på relativ fattigdom, som innebär att ha en inkomst som ligger under 60 procent av medianinkomsten. För Sverige är det 11 100 kronor i månaden efter skatt 2014.

Andelen är ungefär lika stor som bland dem under 65 år.

– Det är definitivt så att äldre inte är mer utsatta än befolkningen i stort. Snarare tvärtom. Grundskydd för äldre är lite bättre än för människor i yngre åldrar, säger Ole Settergren.

Stora skillnader

Men även om det ser ut så, ändrar det inte faktumet att tusentals pensionärer är fattiga, och lever så år ut och år in, säger Curt Persson, ordförande för PRO.

– Framför allt äldre kvinnor har en inkomst som det egentligen inte går att leva ett bra liv på, säger han.

Varje vecka träffas ett gäng pensionärer och spelar boule i PRO:s regi i Liljeholmen i Stockholm. De flesta tycker att de har ett bra liv. Men Majt Hagman pekar på att det är svårt att prata om pensionärer som en grupp. Det finns stora klyftor och skillnader i livsvillkor.

– De som har det allra sämst ställt prioriterar nog inte sådant som att komma hit. De måste prioritera hyra och mat, säger hon.

Fakta: Grundskyddet för pensionärer

Garantipension kan personer med låg eller ingen pension från tidigare arbete få, som mest 7 881 kronor. 776 000 personer har någon garantipension.

Bostadstillägg beräknas utifrån inkomst och boendekostnad, som mest 4 990 kronor. 277 000 personer har bostadstillägg.

Äldreförsörjningsstöd är sista biten i grundskyddet. Betalas ut till dem med övriga stöd, som ändå inte kommer upp i det som anses vara en skälig levnadsnivå. 18 000 personer får äldreförsörjningsstöd.

1 800 kronor i månaden är det genomsnittliga beloppet per person som får någon del av grundskyddet.

Har man rätt till garantipension är det privatekonomiskt bäst att ta ut den från 65 år, oavsett om man fortsätter arbeta eller ej.

För en mindre grupp av 65-66-åringarna lönar det sig inte att arbeta, på grund av marginaleffekterna.

Källa: Pensionsmyndigheten (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.