Fransk insatsstyrka söker efter attentatsmännen efter Charlie Hebdo-attacken (arkivbild). Foto: TT

Rapport: IS rekryterar kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Linjen mellan terrorism och kriminalitet håller på att suddas ut när allt fler kriminella rekryteras till jihadism. Det visar en brittisk rapport.

Ett ”gangster-Jihad” håller på att formas. En ideologisk terrorism som finansieras via brott som knarklangning och gatuförsäljning av förfalskade märkeskläder. Det varnar forskare vid King's College i London för i en ny rapport.

– Det är en perfekt matchning. Islamiska Staten (IS) letar inte efter intellektuell sofistikering och kräver inte heller religiösa studier, säger Peter Neumann, chef vid King's College till nyhetsbyrån AP.

Terroriströrelsen IS

Forskningen visar att IS vill ge kriminella en chans till ”andlig rening” utan att den kriminella behöver ändra sitt beteende. Den som rekryteras är redan van vid våld och är därmed lättare att övertala till än våldsammare dåd. Dessutom har de vapenvana samt rutin av att ”ligga lågt” och hålla sig undan polisen.

Finansierar terror

King's College uppskattar att 40 procent av alla planerade eller utförda terrordåd i Europa finansieras genom gatukriminalitet. Till exempel finansierade en av de involverade i attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo sitt uppehälle och själva attacken genom att sälja piratkopierade sportskor på Paris gator.

– Idén att finansiera ideologisk terrorverksamhet med brottslighet är inte ny, det gjorde bland andra Baader-Meinhof på 1970-talet och IRA på 1980-talet. Det förvånar alltså inte att den ideologiska jihadismen överlappar kriminalitet, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London till SVT Nyheter.

Även i Sverige finns en hel del av det som talas om i rapporten, även om en aktiv rekrytering av jihadister bland kriminella ännu inte iakttagits.

– Det finns olika typer av jihadister, alla är inte kriminella men påfallande många är kända av polisen sedan tidigare, säger Hans Brun.

Grogrund för jihadism

Rapporten varnar för att europeiska fängelser kan komma att bli en grogrund för jihadism, särskilt som att allt fler döms för inblandning i eller planering av terrordåd.

Men även utanför fängelsemurarna kommer jihadister i kontakt med kriminella. Det handlar dock sällan om den organiserade brottsligheten, då de vanligen är mycket tveksamma till samröre med jihadister av det enkla skälet att säkerhetspolisen då snabbt kan komma att kopplas in.

– Förr eller senare kommer jihadistiska nätverk att komma i kontakt med kriminella, till exempel för falska ID-handlingar eller vid anskaffandet av vapen, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London till SVT Nyheter.

Samordning viktig

”Kampen mot brott har blivit en nationell säkerhetsfråga och måste samordnas”, konstateras i rapporten. När jihadism och brottslighet överlappar, är det viktigt att insatserna synkroniseras.

– I Sverige har vi en stor fördel då Polisen är en och samma myndighet vilket gör samordningen internt och med Säpo är mycket bättre än på en del andra håll i Europa. Men det saknas en gemensam europeisk strategi vad gäller till exempel vapenmarknaden och kemikaliehanteringen, menar Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet