Rätt till synundersökning på jobbets bekostnad

Uppdaterad
Publicerad

Många arbetsgivare bryter mot lagen när de struntar i att erbjuda synundersökningar för anställda som arbetar framför datorn.

Har din arbetsgivare erbjudit dig en synundersökning? Inte? Då är du långt ifrån ensam.

-Det är inte alla som vet att man kan göra en synundersökning på arbetsgivarens bekostnad, säger Anneli Lindberg, legitimerad optiker.

Och många arbetsgivare blundar för lagen. I en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av kontaktlinsföretaget CIBA Vision, så svarar tre fjärdedelar av de 1.200 tillfrågade att de inte har erbjudits synundersökning av arbetsgivaren.

-De som kommer hit har redan koll på reglerna, de vet att de har rätt att få synundersökning. Så det är väl de som inte går till optikern som borde få veta att arbetsgivaren ska upplysa om möjligheten till synundersökning, säger Anneli Lindberg.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter så måste arbetsgivaren se till att den personal som arbetar mer än en timme per dag framför en datorskärm genomgår synundersökning. Och om undersökningen visar att arbetstagaren behöver terminalglasögon så är det arbetsgivaren som får bekosta brillorna.

Tove Hanell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.