Antalet råttor ökar i Sverige. Foto: TT

Råttorna stortrivs i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

När sommaren är som varmast har råttorna det som allra härligast. Antalet råttor i Sverige ökar och de har en enorm potential till att bli riktigt många.

– De trivs alldeles utmärkt just nu. Framför allt är det tillgången till mat som ökar när vi picknickar i parken och sedan lämnar skräp efter oss, säger Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex.

– Man ska därför alltid slänga sitt matavfall i sopkärl eller containrar. De kanske inte försvinner, men om man stryper tillgången till mat så trivs råttorna i varje fall sämre.

”Inte roligt”

För tillfället är det hög aktivitet på flera håll i landet, bland annat i Malmö, Göteborg, Halmstad och Piteå.

Henrik Kjellgren är avdelningschef vid Laholmsbuktens VA, som ansvarar för vatten- och avloppsförsörjningen i Halmstad och Laholm. Enligt honom har antalet råttanmälningar inte ökat i Halmstad under sommaren. Men i och med att fler människor är ute nu är chansen större att råttorna blir upptäckta.

– Det är inte roligt att vi har råttor. Men under människans historia, vart vi än flyttar, hänger råttorna på. Det grundar väl sig i att vi är ganska slarviga. Vi slänger ju skit omkring oss och det är det som de lever av, säger han.

Ökar i Sverige

Enligt Thomas Persson Vinnersten får Anticimex in flest samtal om råttor under sommaren. Det beror på att folk tillbringar mer tid utomhus.

– De är riktigt otrevliga. Inte bara för att de kan sprida smittor – de kan även gnaga sönder allt möjligt och orsaka eldsvådor.

Thomas Persson Vinnersten har inte de exakta siffrorna, men säger att Anticimex har märkt av en ökning av råttor i Sverige. Framför allt i storstäderna.

– Råttor är främst ett urbant problem. Råttorna lever i stor utsträckning under jorden, och när man bygger mycket hus så stör man råttorna och lockar upp dem till ytan. Vi ser en ökning i Sverige och de har en enorm potential att bli riktigt många.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.