Finansminister Magdalena Andersson (S) Foto: TT

Regeringen backar om överskottsmål

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ger efter för påtryckningar från oppositionen. En bred parlamentarisk utredning, inte bara Konjunkturinstitutet, ska se över ett av de viktigaste budgetpolitiska målen – överskottsmålet. Men finansminister Magdalena Andersson (S) ser det ändå som en seger.

– Om konflikten nu handlar om i vilken form de här samtalen ska ske – då ser jag faktiskt inga som helst problem med att tillmötesgå riksdagens krav, säger hon till TT.

I en debattartikel på di.se skriver hon och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) att de hade tänkt bjuda in partierna till samtal om överskottsmålet i samband med att Konjunkturinstitutet i augusti ska lämna sin analys till regeringen. Men oppositionen i riksdagen har gjort klart att den vill se en parlamentariskt sammansatt kommitté göra det – och nu följer alltså regeringen instruktion.

Ändra nivån

Andersson hävdar att hon ser det som en seger för regeringen att alla partier nu vill diskutera målet.

Utredningen ska ledas av Jens Henriksson, Folksams VD och tidigare bland annat statssekreterare (S) i finansdepartementet. Den ska lämna sina huvudförslag i oktober 2016, efter delbetänkande i april.

Den ska analysera hur dagens mål om en procents överskott i de offentliga finanserna har fungerat samt konsekvenserna av att ändra nivån. Det lär bli en rörelse ner mot ett slags balanskrav.

”Tre argument”

Andersson talar om Sveriges låga statsskuld, möjligheterna att låna billigt på de internationella marknaderna samt att pensionssystemet övergår till att få negativ påverkan på de offentliga finanserna.

-Det är tre argument för att se över om det är dags att ändra nivån, säger hon.

På frågan om regeringen klarar målet om att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 utan att ändra överskottmålet svarar Andersson att det handlar om att använda skattepengarna klokt.

-Men det är klart, att få möjlighet att öka de offentliga investeringarna, snarare än att betala av ytterligare på statsskulden, tror jag skulle vara bra för tillväxten på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.