Foto: TT

Regeringen beslutar om kritiserad asyllagstiftning

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattar regeringen beslut om en ny hårdare asyllagstiftning. Detta trots stark kritik både från remissinstanser och flera riksdagspartier.

Det nya lagförslaget är tänkt att träda i kraft den 20 juli och gälla i tre år. Lagen innebär att Sverige inför tillfälliga uppehållstillstånd, att rätten till anhöriginvandring begränsas och att försörjningskraven skärps.

Och migrationsminister Morgan Johansson (S) motiverar den nya lagen så här: 

– Det är svårt tror jag i det här läget att kunna ha en lagstiftning som är väsentligt mer generös än andra EU-länder och det beror på att våra asylboenden är fulla efter att vi tagit emot 160.000 asylsökande förra året.

Tre år eller permanent?

Men frågan är om lagen blir tillfällig i tre år eller om den kommer att permanentas.

– Vår ambition är att det ska vara en tillfällig lag och under de tre år vi nu får på oss kommer vi att ha lättare att klara av etableringen för de som har kommit och också bygga ett europeiskt system som är hållbart, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter.

Men om ett europeiskt fördelningssystem av asylsökande inte är på plats inom tre år kan migrationsministern i dag inte ge några garantier för vad som händer med den nya tillfälliga lagen, om den blir permanent eller inte.

– Den här lagen ska gälla i de tre åren det är vad vi kan säga i dag, skulle förutsättningarna se helt annorlunda ut så kanske framtida beslutsfattare gör andra bedömningar.

Regeringen räknar med att få riksdagens godkännande för den nya skärpta asyllagen. Detta eftersom oppositionen är splittrad i frågan och inte kommer att kunna enas om ett gemensamt motförslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.