Folkpartiet vill ge försvaret 17 miljarder kronor. Regeringen 6,2 miljarder. Foto: TT

Regeringen erbjuder utredning i försvarsförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har erbjudit en utredning av försvarets internationella samarbeten och mer pengar till Försvarsmakten än vad som först föreslogs. Men erbjudandena var inte tillräckligt för att Folkpartiet, som vill utreda Natofrågan, skulle stanna kvar i förhandlingarna.

– Det framgick inte tydligt att man skulle utreda konsekvenserna av en svensk anslutning till Nato, säger Allan Widman (Fp), ordförande i Försvarsutskottet om utredningen.

”Osäkert vad det handlar om”

Folkpartiet har krävt en ”klinisk” utredning av vad det skulle innebära om Sverige i framtiden anslöt sig till Nato. Enligt Allan Widman var utredningsuppdraget i den erbjudna utredningen mycket brett.

– Ju bredare det blir desto mer osäkert blir det var det handlar om. De formuleringar som fanns var inte tillräckligt för oss, säger han.

En liknande utredning har redan gjorts av ambassadör Tomas Bertelman och blev klar förra hösten. Utredningens slutsats var att Sverige borde utreda anslutning till Nato.

Frågan är därför om de kvarvarande allainspartierna nöjer sig med en utredning om internationella samarbeten.

Regeringen ska ha höjt budet

Folkpartiet lämnade i går försvarsförhandlingarna mellan regeringen och alliansen eftersom parterna inte kom överens om hur mycket pengar Försvarsmakten borde få. Regeringen har tidigare erbjudit 6,2 miljarder på fem år, medan Folkpartiet har sagt att 17 miljarder behövs.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern ansåg redan i onsdags kväll att en framkomlig väg i förhandlingarna skulle kunna vara att Försvarsmakten fick ytterligare 1,5 miljarder per år i fem år, det vill säga totalt 13,7 miljarder kronor att jämföra med regeringens 6,2 miljarder.

Enligt SVT:s källor fick alliansen i går ett bud från regeringen på ca 8 miljarder kronor under fem år. Det budet närmar sig nu Moderaternas utgångsbud på 10 miljarder, men räckte inte för Folkpartiet.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera förhandlingarna, som kommer att fortsätta under onsdagen.

Regeringen väntas lägga fram en försvarsproposition den 24 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.