Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström, framför Folkpartiledaren Jan Björklund. Foto: TT

Oppositionen kritisk till erkännandet av Palestina

Uppdaterad
Publicerad

I dag fattar regeringen beslut om att erkänna staten Palestina, skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I måndags informerade regeringen riksdagens utrikesnämnd om att beslutet att erkänna Palestina väntas ”inom kort”. Nu står det alltså klart att beslutet fattas på torsdagens regeringssammanträde.

Enligt debattartikeln anser regeringen att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande är uppfyllda, trots att Palestina inte har kontroll över ett territorium med fastställda gränser.

Sverige erkänner Palestina

Att inte erkänna Palestina med hänvisning till den israeliska ockupationen skulle stå i strid med den folkrättsliga principen om ”ingen rätt ur en orätt”, skriver Wallström.

Protest från Israel

Statsminister Stefan Löfven offentliggjorde avsikten att erkänna Palestina i sin regeringsförklaring. Det israeliska utrikesdepartementet kallade upp Sveriges ambassadör i Tel Aviv för att protestera mot beslutet och landets utrikesminister Avigdor Lieberman har varit öppet kritisk.

I riksdagen har regeringen fått kritik i EU-nämnden, där Margot Wallström anklagades för att försöka runda riksdagen. Även efter utrikesnämndens möte var allianspartierna kritiska.

– Det är förhastat, obalanserat och dessutom är det klantigt hanterat, sade FP-ledaren Jan Björklund efter mötet.

M: Går inte att jämföra med tidigare erkännanden

Även Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström, anser att beslutet kommer väl fort.

– Vi moderater tycker det är för tidigt att erkänna Palestina nu, eftersom det görs ensidigt och inte har samordnats med övriga EU-länder och det strider mot Sveriges principer för diplomatiska erkännanden.

– Jag tror inte att detta kommer att påverka eller få igång fredsprocessen och jag tror inte att andra länder kommer att följa efter, det hade fått bättre effekt att verka för ett gemensamt agerande från alla EU-länder.

Enström menar att Palestina inte uppfyller samma kriterier som tidigare länder som Sverige har erkänt.

– Jämförelsen med Sveriges tidigare erkännanden av Kroatien och Kosovo håller inte, eftersom palestinska myndigheten inte har kontroll över territoriet. Det är olyckligt att Sverige lämnar den erkännandedoktrin vi har haft i många år.

C för – men ändå kritiska

Centerpartiet är i sak för ett beslut om att erkänna Palestina, men Annie Lööf var ändå kritisk mot regeringens hantering av frågan.

– De har agerat lite som en elefant i en porslinsfabrik, sade hon.

Regeringen har uttryckt en förhoppning om att dra med sig fler europeiska länder i att erkänna Palestina. Men på en pressträff inför Nordiska rådets session i Stockholm i måndags stod det klart att åtminstone våra tre nordiska grannar Norge, Danmark och Finland inte har sådana planer i dagsläget.

”Inte ovanligt beslut”

Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet, anser inte att det är något ovanligt att beslutet om ett erkännande tas av regeringen. Däremot lyfter han fram att det är ovanligt med ett erkännande av en stat utan en myndighet som har full kontroll över området.

– Den enhet som regeringen erkänner som en stat har inga gränser, därför att Israel inte har några gränser. Israel är det enda land i världen som varken har självdefinierade eller fastlagda gränser av någon internationellt samfund.

”Kan påverka på sikt”

Enligt Per Jönsson betyder erkännandet inte något på ett konkret plan, däremot tror han att det kan påverka på sikt.

– Den här regeringen agerar i motsats till Reinfeldt och Bildt genom att man säger vad man vill först och sedan försöker få med sig fler EU-stater och då blir det lättare att till exempel hota Israel med sanktioner, säger Per Jönsson.

Enligt Per Jönsson finns det tecken på sådana rörelser och han hänvisar till det symboliska erkännandet i det brittiska parlamentet för några veckor sedan.

– Dock har Tyskland inga som helst avsikter att följa med, och Tyskland är ju tyngst.

Bara en gång tidigare har Sverige erkänt en stat utan full kontroll över sitt eget territorium. Det skedde vid erkännandet av Kroatien 1992.

Fakta

Fakta: Erkännanden av Palestina

 * Sverige är det första EU-landet som i modern tid vill erkänna Palestina, men flera medlemsländer gjorde det innan de gick med i EU.

 * Bulgarien, Cypern, Malta, Polen, Rumänien, Tjeckien och Ungern erkände PLO-ledaren Yassir Arafats självständighetsförklaring 1988. Inom några månader hade över 90 länder – i Östeuropa, Afrika, Asien och Mellanöstern – också gjort det.

 * Hittills har 134 stater, men nästan inga västerländska i-länder, erkänt Palestina. Ett undantag är Island som 2011 var ett av flera länder att erkänna Palestina. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet