Regeringen går vidare med lovskola

Publicerad

Regeringen går vidare med förslaget att alla elever i åttan och nian i grundskolan ska ha rätt till skola på loven, för att klara att komma in på gymnasiet.

– Elever som har behov av extra tid för att nå kunskapskraven och för att få biljetten vidare till gymnasiet ska få det, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) på en pressträff efter regeringens sammanträde, denna gång i Falun.

Regeringen aviserade redan på sensommaren förra året att lovskola var på gång. Nu kommer det skarpa förslaget.

Kommuner har möjlighet att ordna lovskola redan, men det sker på frivillig bas. I det förslag som nu går till Lagrådet blir kommunerna skyldiga att ordna lovskola för de elever som vill, kanske redan efter åttan och inte efter skolavslutningen i nionde klass.

Diskuteras på kongress

Tanken är att förslaget ska träda i kraft redan den 1 augusti.

Socialdemokraterna ska på sin kongress i april diskutera förslag från partistyrelsen om kortare skollov och att höja skolplikten till 18 år.

Gustav Fridolin säger att regeringen skissar på planer för en utredning om längre skolplikt, en som då skulle omfatta gymnasiet.

– Vi kommer att ta fram en utredning om att utvidga skolplikten, säger Fridolin men framhåller att förslaget om lovskola är det som ska genomföras först

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.