Foto: TT

Regeringens mål: Supersnabbt bredband i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hela Sverige ska vara uppkopplat till 2025. Det är regeringens nya bredbandsstrategi som delas upp i tre steg.

– Vi kan inte fortsätta ha en strategi där människor lämnas utanför, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).

Löftet levererades redan i går av statsminister Stefan Löfven under dennes jultal i Enköping, men i dag kom detaljerna när regeringens nya bredbansdsstrategi presenterades av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP). Han hävdar att det är den första strategin som bygger på att hela Sverige ska med.

– Hela samhället bygger numera på att alla kan vara med och delta via bredband, antingen mobilt eller via fiber. Om inte alla är med hamnar en grupp helt utanför. 

Utjämna skillnader

Ambitionen med den nya strategin är att jämna ut olikheterna i levnadsvillkor mellan stad och land, som enligt regeringen blivit allt större. Genom att underlätta och effektivisera utbyggnad av bredband i de delar av landet som ännu inte har snabb internetuppkoppling, hoppas de styrande i Rosenbad kunna öka möjligheten att studera och arbeta oavsett var i landet man bor.

– Det är inte acceptabelt att inte alla är med, säger Eriksson.

Inga tillskott

Men några nya budgetsatsningar presenterades inte i dag, enligt digitaliseringsministern handlar fortfarande om totalt 5,5 miljarder kronor under mandatperioden.

Enligt Eriksson (MP) har trefjärdedelar av befolkningen i dag möjlighet att vara på nätet med snabbt bredband. Målet som regeringen nu lägger upp delas upp i tre olika steg:

  • 2020 bör 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 megabit per sekund. I dag är andelen ungefär 75 procent.
  • 2023 bör hela Sverige ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet
  • 2025 bör hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband. Regeringen vill att det i 98 procent av fallen ska rör sig om hastigheter tpå minst 1 gigabit per sekund, det vill säga tio gånger mer än vad som betraktas som snabbt i dag.

Besparingar

Tidigare forskning har visat att förutom att underlätta vardagliga sysslor som att chatta, se på tv eller surfa på webben kan utbyggnaden av snabbt bredband leda till kostnadsbesparingar.

Till exempel skulle den kommunala hemtjänsten att kunna spara många miljoner genom att bland annat kunna ersätta fysiska besök med videosamtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.