Foto: TT

Regeringen och LO i krock om enkla jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna regerinen vill ha fler enkla jobb så att nyanlända får lättare att skaffa försörjning och etablera sig i det svenska samhället. Men LO motsätter sig subventioner som man menar kan leda till lönedumpning.

För att nyanlända flyktingar och personer med låg utbildning lättare ska få jobb tänker regeringen nu subventionera fram fler enkla jobb. Men i och med satsningen hamnar de på kollisionskurs med LO.

– Vi tycker det är en oklok användning av skattemedel, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

Utvidgad RUT

Från och med första augusti kommer det bli möjligt att få RUT-avdrag på flyttjobb och fler typer trädgårdsarbete, som exempelvis klippa buskar eller fälla träd. Flest nya jobb tror finansdepartementet kan komma i flyttbranschen när det blir billigare att flytta i höst.

– Främst flyttjänster bedöms öka efterfrågan på arbetskraft med svag anknytning på arbetsmarknaden, skriver departementet inför förändringarna.

– Vi hoppas på en stor ökning, mellan 20 och 30 procent tror vi. Det kommer generera mycket jobb, säger Filip Hemgren på Flyttfabriken i Stockholm.

Förslaget att utöka RUT-avdraget är en del i migrationsöverenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna. Moderaterna lade fram förslaget om RUT-avdrag för flyttjänster under Almedalsveckan förra året.

Brist i Sverige

Jämfört med de andra länderna i EU har Sverige lägst andel enkla jobb. Bara 5 procent av jobben finns i kategorin ”enkla yrken” enligt internationella arbetsorganisationen ILO:s definition. Genomsnittet i EU ligger på 9 procent. 

Men svenska LO säger att de enkla jobben egentligen är fem gånger fler om man vidgar definitionen, vilket visas i en SCB-mätning. De enkla jobben finns redan, problemet är att de som har jobben är överkvalificerade, menar LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

– Dessa människor har inte hamnat rätt på svensk arbetsmarknad. Fler enkla jobb behöver inte betyda att folk som kommit som flyktingar kommer ifråga för dem. De med längre utbildning tar idag de enkla jobben, säger Ola Pettersson.

Cykelservice härnäst?

Men regeringen tittar också på andra sätt att subventionera fram fler enkla jobb. Att sänka momsen på bland annat enkla reparationer av till exempel cyklar, kläder och skor är ett av förslagen som diskuteras inför nästa års budget.

Miljöpartiet har haft krav på detta sedan valrörelsen 2010. Socialdemokraterna är mer tveksamma till stöd till enskilda branscher. Men nyligen lovade Åsa Romson (MP) och Stefan Löfven (MP) att regeringen ska se över skatten på tjänster för att skapa fler enkla jobb. Nya skatteregler kan tidigast börja gälla 1 januari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.