Migrationsminister Morgan Johansson (S) och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) Foto: TT

”Regeringen överväger utökade id-kontroller”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att bjuda in till nya partiöverläggningar om flyktingsituationen. Samtidigt förbereds ett nytt skarpare åtgärdspaket. Bland annat övervägs att införa id-kontroller även på tåg och bussar till Sverige, erfar Dagens Nyheter.

Regeringen kommer att bjuda in till partiöverläggningar ”i närtid”, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till SVT Nyheter. Hon meddelar samtidigt att läget är mycket ansträngt och att nya åtgärder behöver vidtas. Regeringen vill ha en så bred överenskommelse som möjligt med de partier som ingick i den förra migrationsöverenskommelsen.

Platserna räcker inte till

Inför överläggningarna förbereder regeringen ett nytt åtgärdspaket. Efter den senaste uppgörelsen om migration för en månad sedan har gränskontroller införts, men även om en viss minskning av antalet asylsökande har märkts ligger mottagningen kvar på mycket höga nivåer och Migrationsverket slog så sent som i går larm om att antalet platser inte räcker till på långa vägar.

Regeringen vill därför införa nya åtgärder för att minska antalet människor som söker asyl i Sverige, erfar Dagens Nyheter. Ett av förslagen som uppges övervägas på allvar är att införa genomgående id-kontroller även på bussar och tåg till Sverige. När id-kontroller infördes på färjorna från Tyskland minskade antalet flyktingar som kom den vägen drastiskt.

Id-kontroller genomförs redan på tågen från Danmark som en del av den skärpta gränskontrollen. Kontrollerna genomförs på Hyllie station i Malmö.

Skärpta försörjningskrav

Regeringen uppges även titta på möjligheten att tidigarelägga införandet av temporära uppehållstillstånd samt att ytterligare skärpa försörjningskraven vid anhöriginvandring. Detta för att göra Sverige mindre attraktivt för flyktingar och migranter på väg genom Europa.

De åtstramande åtgärderna ska kompletteras med åtgärder för att förbättra etableringen för asylsökande. De flyktingar som redan finns i Sverige ska snabbare få bostäder och praktikplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.