Foto: TT

Regeringen satsar för att stoppa unga sexköpare

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar på att informera unga personer mer om lagstiftningen gällande sexköp, uppger tidningen Dagens Nyheter. – Det är viktigt att unga killar och män får kunskap om hur lagstiftningen ser ut i Sverige, säger jämställdhetsministern Åsa Regnér (S), till DN.

I lördags uppgav DN att Stockholmspolisens prostitutionsgrupp flaggade för att sexköparna blir yngre. Det har blivit allt vanligare att ungdomar i 18-årsåldern grips.

– Det är en ny trend eftersom vi tidigare sett att sexköpslagen haft effekt på den yngre generationen så till vida att de inte vill köpa sex eftersom man inte velat medverka till en sådan cynisk handel av människor, säger Åsa Regnér till DN.

”Vi har gjort för lite i Sverige”

Regeringen har gett i uppdrag till Skolverket, Barnombudsmannen och Sveriges Kommuner och landsting att informera och öka medvetenheten kring jämställdhet.

– Min ambition är att bygga ett nationellt program som förebygger våld mot kvinnor och sexköp. Vi vet genom till exempel jämställdhetsutredningen att vi har gjort för lite i Sverige när det gäller att förebygga våld och rikta insatser mot män när det gäller jämställdhetsarbete.

Nyanlända en av målgrupperna

En av grupperna som ska få informationen är de som är nyanlända och ensamkommande. UMO, ungdomsmottagningen på nätet, har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en manual som är tänkt att användas för att informera ungdomar på hvb-hem.

– Det är ett nationellt program som vänder sig till alla; skolor, kommuner, fritidsverksamheter. Men nyanlända och ensamkommande är en stor grupp i Sverige som har en specifik bakgrund, de har inte bott så länge i Sverige och då måste de också nås av den här informationen, menar Åsa Regnér.

”Det finns mer att göra”

Påföljder för sexköp håller i dagsläget på att diskuteras, säger hon.

– När det gäller frågan om straff och påföljder ser vi över det just nu. Vi kommer också från social-departementet med en samlad handlingsplan just för att förebygga och komma åt frågor om sexuell exploatering och sexuella övergrepp av barn. Det finns mer att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.