Foto: TT

Regeringen satsar på Syrienbistånd

Uppdaterad
Publicerad

Sverige storsatsar på bistånd till det krigsdrabbade Syrien. I dag beslutar regeringen om att ge 340 miljoner kronor per år under fem år, sammanlagt 1,7 miljarder, rapporterar SR Ekot.

Biståndet, som bland annat kommer att gå till skolor och vård, omfattar även Syriens grannländer: Libanon, Jordanien och Turkiet.

Det mycket svåra säkerhetsläget i Syrien, där terrororganisationen Islamiska staten kontrollerar stora områden och Assad-regimen kontrollerar andra, gör att bistånd kan ha svårt att nå fram och att Sverige riskerar att stödja Assad-lierade grupper och därmed förlänga kriget. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) säger till Ekot att man kommer att undvika det scenariot.

Syrienkriget

– Vi kommer inte att jobba direkt med Assad-regimen. Vi kommer att jobba via FN, EU och civilsamhällets organisationer. Man får inte glömma bort att det är många miljoner människor inne i Syrien i dag som har ett helt fruktansvärt liv. Två miljoner barn går inte i skola i Syrien. 60 procent av Syriens befolkning är i dag arbetslös.

Stöd till kringliggande länder

Sverige ger redan i dag humanitärt bistånd, alltså katastrofhjälp, till de här länderna, som tagit emot 4 miljoner flyktingar från Syrien. Pengarna ska gå till att motverka konflikten.

– Vi ska till exempel stödja utbildning så att barn och ungdomar går i skolan i stället för att värvas som soldater. Till vattenförsörjning så att inte nya konflikter om vatten uppstår. Eller till kvinnor som ofta medlar när våldsamheter är på väg att bryta ut, säger Isabella Lövin till TT.

Vill ej hindra flyktingar

Regeringens statsning sker i en tid då Europa, och inte minst Sverige, skådat stora flyktingströmmar från krigsdrabbade områden och frågan är vilken inverkan det haft på att regeringen nu väljer att agera.

– Vår avsikt är verkligen inte nu att vi ska hindra människor från att lämna krig och våld och när de är utsatta för risk för sitt eget liv men att vi ska jobba för freden, säger Isabella Lövin, säger hon till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet