Ministern: ska kartlägga marknanden för ensamkommande-boende

Uppdaterad
Publicerad

Kommunminister Ardalan Shekarabi (S) ska kartlägga pengarna i branschen för boenden för ensamkommande flyktingbarn. Det säger han till SVT efter SVT:s avslöjande att många kommuner betalar dyrt till privata företag för ensamkommande flyktingbarns boende.

– Det är väldigt höga kostnader, säger Ardalan Shekarabi när SVT visar fakturorna som marknadsjätten Frösunda skickat till Umeå och Örnsköldsvik.

Frösunda har under hösten fakturerat Umeå 2.500 kronor per barn och dygn, eller 75.000 kronor i månaden.

Och verksamheten är extremt lönsam: det dotterbolag i Frösunda som driver boendena hade en rörelsemarginal på 24 procent förra året.

– Det finns en överlönsamhet i den här branschen. Vi kommer nu att vidta åtgärder för göra en kartläggning av hur den här marknaden ser ut, säger Ardalan Shekarabi.

Ska förbättra upphandlingarna

Enligt kommunministern kommer regeringen ge uppdrag till en myndighet att analysera hur branschen ser ut när det gäller ekonomin.

Men det finns inget du kan göra egentligen för att förhindra att de här bolagen tar ut de höga priserna?

– Det handlar om att förbättra upphandlingarna så att vi får bättre kontroll på resursanvändningen, säger Ardalan Shekarabi.

Kommerna ska stödas – har tagit ansvar

Regeringen kommer nu enligt ministern att ge kommunerna stöd för att upphandlingen ska bli bättre.

Har kommunerna varit för dåliga på att upphandla?

– Kommunerna har tagit ett enormt ansvar när det gäller flyktingmottagandet. Det är inte läge att konstatera att kommunerna varit dåliga på upphandling, utan att staten ska ge så bra stöd som möjligt, säger Ardalan Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.