Justitie- och migrationsminster Morgan Johansson (S).

Regeringen skyndar på avvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Tvångsavvisningar av asylsökande som fått avslag måste intensifieras. Det anser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

I Ekots lördagsintervju pekade Johansson ut de cirka 6.000 personer med lagakraftvunna avvisningsbeslut som fortfarande bor på asylboenden.

– Man måste rimligen börja med dem, sade ministern och gjorde klart att de platserna behövs till nyligen ankomna asylsökanden.

#flykt

Fast i första hand ska dessa personer förmås lämna landet på frivillig väg, anser han.

Vill satsa mer pengar

Sedan 2011 har mellan 3.000 och 4.000 personer tvångsavvisats årligen. Nu lovar Morgan Johansson (S) att mer pengar ska satsas på att få fart på tvångsavvisningarna, medel riktade till polisen och kriminalvården som hanterar avvisningarna.

Det mer långsiktiga arbetet handlar, enligt Johansson, om att hitta och avvisa de personer som inte får vistas i landet men som lever gömda ”i en skuggtillvaro”, ofta exploaterade av skrupelfria arbetsgivare som utnyttjar deras situation.

Kontroll på situationen

Enligt Morgan Johansson har regeringen kontroll över den eskalerande flyktingkrisen. Men för att förbättra beredskapen efterlyser han stöd från Moderaterna i riksdagen för en lag som tvingar kommunerna att ta emot flyktingar. Hittills har M-ledningen avvisat förslaget.

– För att få mer utrymme i kommunerna är det oerhört viktigt att lagstiftningen går igenom, sade Morgan Johansson i Ekointervjun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet