Den svenska spelregleringen gör det omöjligt att ansöka om spellicens, säger spelbolaget Univet, baserat på Malta. Foto: TT

Regeringen vill kontrollera allt spel

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill återta kontrollen över hela spelmarknaden genom ett nytt licenssystem som är anpassat till dagens moderna onlineteknik. I dag står bolag utan tillstånd för 20 procent av allt spel i Sverige.

Maltabaserade spelbolaget Unibet har licens i flera europeiska länder men inte i Sverige.

– Den svenska spelregleringen gör det omöjligt att ansöka om spellicens. Alla skulle tjäna på en lagstiftning som är anpassad till verkligheten, säger Peter Alling, Nordenchef för Unibets samhällskontakter.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) avisierar på DN Debatt en ny utredning som ska ta fram just det – en modern lagstiftning som ska öka både konkurrensen och konsumentskyddet. Oseriösa aktörer ska effektivt stängas ute med ”alla till buds stående medel”, säger han till TT.

– Vi vill ha ett system där alla aktörer som verkar mot svenska konsumenter omfattas av svensk lagstiftning och svensk spelpolitik. Det handlar om spelansvar, konsumentskydd och förebyggande arbete mot spelmissbruk. Det handlar också om krav på marknadsföringen som i dag är väldigt aggressiv, ibland vilseledande och kopplad till krediter.

Den svenska spelmarknaden

Den reglerade svenska spelmarknaden omsatte förra året 45 miljarder kronor eller drygt 4.600 kronor per invånare.

Bolag utan licens stod för 53 procent av marknaden för nätspel under första halvåret i år.

Spelbolagen minskade sina reklaminvesteringar med 9 procent under första halvåret 2015.

Källa: Lotteriinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.