Regeringen vill stärka hyresgäster

Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning för att se över reglerna kring hyresrätter och uthyrning av bostäder. Det skriver migrationsminister Morgan Johansson (S) och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) i Svenska Dagbladet:s Brännpunkt.

Över 350 0000 unga vuxna saknar bostad, det är fler än någonsin och en ökning med 18 procent på två år. Bostadsbristen hämmar landets ekonomi och nyanlända har svårt integreras utan ett eget hem, skriver ministrarna.

Morgan Johansson och Mehmet Kaplan är bekymrade över de regelförändringar mot en mer marknadsanpassad uthyrning som den förra regeringen införde.

Med nya regler på hyresmarknaden vill de komma åt oseriösa hyresvärdar och stärka hyresgästernas ställning. Regeringen vill också ta itu med problemet att gamla hyresgäster trängs undan av nya höga hyror när bostäder i miljonprogramsområden rustas upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.