Foto: TT

Förslag: Tullen ska få beslagta handgranater

Uppdaterad
Publicerad

Tullen ska få ökade befogenheter för att stoppa inflödet av handgranater till Sverige. Det föreslår regeringens utredare.

Granatattacken mot en lägenhet i Göteborg förra månaden då en 8-årig pojke dödades har rört upp känslor. Dessutom satte händelsen fokus på den ökande avvändningen av handgranater inom kriminella kretsar.

För att försöka få stopp på inflödet av handgranater föreslår nu regeringens utredare att tullen ska få utökade befogenheter. I framtiden ska tulltjänstemännen själva kunna beslagta handgranater och andra explosiva varor vid gränskontrollerna och inte som i dag tvingas att begära handräckning av polis.

– Det här var efterlängtat, säger Jonas Karlsson vid Tullverket. Tidigare har vi bara kunnat se på hur granater passerat in över gränsen.

– Vi har haft en oroande hög användning av handgranater, säger inrikesminister Anders Ygeman. Regeringen har ju redan kraftigt skärpt straffen och nu går vi vidare och förbättrar tullens möjligheter att stoppa handgranaterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.