Regeringens plan för framtidens skola – tillsätter en kommission

Publicerad

Skolan behöver förändras, det tycker regeringen som i morgon tillsätter en kommission för att skapa framtidens skolsystem. Ledorden är likvärdighet och bättre inlärning, men man utesluter inte att staten tar ett större ansvar.

Den svenska skolan har sett många förändringar komma och gå genom tiderna, och nu är det dags igen. Imorgon ska regeringen tillsätta en kommission som ska ta fram idéer och modeller för framtidens skola.

Tanken är att bygga ett skolsystem som ska kunna fungera under lång tid framöver med enbart mindre justeringar.

Ett helhetsgrepp

– Vi tillsätter en skolkommission där professionen och forskningen får tillfälle att mötas och diskutera vad det är vi behöver göra för att bygga ett mer sammanhållet skolsystem, säger utbildningsminister  Gustav Fridolin (MP).

Han menar att det varit för många skolreformer under för kort tid, och att den här översynen ska kunna sätta formerna för skolan under lång tid framåt. Kommissionen ska ledas av Anna Ekström, som är generaldirektör för Skolverket.

– Nu får vi chansen att verkligen ta ett helhetsgrupp om de stora problemen i svensk skola, att skillnaderna mellan skolor ökar så snabbt, att elevernas kunskapsresultat sjunker på viktiga områden och att vi har en akut lärarkris, säger Anna Ekström.

Mer likvärdiga skolor

I början av 2017 ska skolkommissionen vara klar med sitt arbete. Översynen gäller hela skolsystemet, från förskola till gymnasium. Man ska bland annat utgå ifrån rekommendationerna från OECD:s granskning av den svenska skolan, rekommendationer som väntas komma i april i år.

Tonvikten ligger på bättre resultat och på att skolorna ska vara mer likvärdiga, och det står kommissionen fritt att granska alla delar av skolan som man vill från personalbehov till nationella målsättningar för skolan och eventuella lagändringar.

Fria mandat

Men regeringen öppnar också för att staten tar ett större ansvar. Visserligen är Socialdemokraterna motståndare till en statlig skola, men Gustav Fridolin ger kommissionen fria tyglar också på det området.

– Det har varit lite för mycket av att man velat att skolans företrädare ska anpassa sig till ständigt nya perspektiv. Jag tror istället på det här arbetssättet, att man samlar forskare och profession under en kompetent ledning och får fria mandat att lägga fram de förslag man ser krävs, säger Gustav Fridolin.

Och ifall ett av de förslagen är att förstatliga skolan, vad säger du då?

– Då kommer vi att lyssna på skolkommissionen, det är ju därför vi har tillsatt den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.