Hamnplan i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringsfrågan i fokus på Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets Almedalsvecka har präglats av det oklara parlamentariska läget. Mycket av diskussionen har handlat om vilken regering som kan bildas efter valet i höst.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

På söndagen avslutas årets Almedalsvecka. Miljöpartiet är sist ut och språkröret Isabella Lövin talar från scenen i Almedalen. Inte oväntat är klimatfrågan hennes viktigaste politiska budskap.

Scenen i Almedalen badar i sol, det fina vädret fortsätter. Isabella Lövin varnar för klimatförändringen, hetta, utdragen torka, i förlängningen ett hot mot livsmedelsförsörjningen. Ett galet väder, säger hon.

Almedalen 2018

Miljöpartiets förslag idag följer detta övergripande budskap. Sverige måste bli mer självförsörjande när det gäller livsmedel.

Självförsörjningen av livsmedel har minskat påtagligt de senaste decennierna, inte minst som en följd av EU-medlemskapet. Miljöpartiets krav är att Sverige ska bli mer självförsörjande än idag, inte minst för att stå bättre rustat vid en framtida livsmedelskris.

MP försöker lyfta med klimatfrågan

Hur detta ska gå till inom ramen för ett svenskt EU-medlemskap med fri rörlighet över gränserna är dock en annan fråga. Oavsett vad är Miljöpartiets mål att lyfta klimatfrågan för att försöka få luft under vingarna i den kommande valrörelsen. Partiet har tappat stort i opinionen de senaste åren och ligger i många mätningar strax över riksdagsspärren.

Miljöpartiets kräftgång har sannolikt flera förklaringar. En är de ständiga kompromisserna med Socialdemokraterna som lett till att partiet tvingats överge viktiga vallöften. En annan är skandalerna med kända MP-politiker som Mehmet Kaplan och Yasri Khan.

Hela den politiska debatten har dessutom förändrats de senaste åren. Miljö- och klimatfrågan har tappat betydelse som politisk fråga, medan lag och ordning och invandringsfrågan blivit allt viktigare. En utveckling som knappast gynnar Miljöpartiet.

Alliansbråk i regeringsfrågan

En fråga som präglat mycket av diskussionen i Almedalen i år är olika aspekter av regeringsfrågan. Ett uttryck för detta är SVT:s avslöjande av Alliansens förslag att ge Sverigedemokraterna topposter i Sveriges riksdag efter valet.

Det utlöste ett intensivt bråk i Almedalen och riktade återigen strålkastarljuset mot splittringen inom Alliansen i regeringsfrågan.

Bland annat anklagade Liberalerna Moderaterna för en dold agenda och först på torsdagen lyckades alliansledarna sätta punkt för denna debatt genom ett gemensamt program för lag och ordning.

Bilden av intern oenighet i allianspartierna lär dock hänga kvar ett tag.

Många attacker mot SD

Årets Almedalsvecka blev också en vecka då Sverigedemokraterna hamnade i fokus för mycket av den politiska debatten, och det inte enbart på grund av diskussionen om ordförandeposter i riksdagen.

Övriga partiledare angrep på olika sätt Sverigedemokraterna, som ser ut att vara på väg mot ännu en valframgång i höstens val. Tongångarna var hårda inte minst från statsminister Stefan Löfven som än en gång fördömde Jimmie Åkesson och hans parti.

Både Centerpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund attackerade Sverigedemokraternas nationalism och varnade för konsekvenserna av en sådan politik.

Deras tal kan inte tolkas på annat sätt än att dörren är helt stängd för en alliansregering med stöd av SD.

Också Moderatledaren Ulf Kristersson ägnade en stor del av sitt tal åt att kritisera och ifrågasätta Sverigedemokraternas politik. På punkt efter punkt avfärdade han alla tankar på ett samarbete mellan de två partierna.

Lär få ökat inflytande

När Sverigedemokraternas dag slutligen inföll på lördagen konstaterade Jimmie Åkesson att han kanske inte hade behövt komma överhuvudtaget. De andra partierna talade ju ändå om hans parti.

Och det ligger förstås en hel del i det. Sverigedemokraterna kan bli ett av de största partierna i Sverige efter höstens val, vilket gör det till ett allvarligt hot för framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna. Dessa partier har allt att vinna på att försöka undergräva trovärdigheten för Jimmie Åkesson och SD fram till valdagen.

Sverigedemokraterna lär få ökat politiskt inflytande efter valet, och kan också få en nyckelroll i regeringsbildningen.

Lag och ordning sätter agendan

Sakpolitiskt handlade Almedalsveckan en hel del om rättspolitiken. Inte konstigt med tanke på den senaste tidens skottlossningar. Alliansen presenterade ett gemensamt program för lag och ordning. Också Jimmie Åkesson ägnade frågan stort utrymme i sitt tal.

Socialdemokraterna fokuserade framför allt på pensionerna och föreslog att pensionsavgiften ska höjas för att på sikt stärka pensionerna. Frågan ska nu förhandlas mellan partierna i pensionsgruppen. Framför allt är finansieringen kontroversiell. Höjda arbetsgivaravgifter är ett rött skynke för inte minst borgerliga partier.

Vänsterpartiet presenterade ett förslag om avgiftsfria idrottsskolor, Centerpartiet nya åtgärder för förbättrad integration och Liberalerna lovade att tala mer om EU i valrörelsen. Och när Miljöpartiet slutligen äntrade talarstolen idag handlade alltså det mesta om klimatpolitiken.

Sparar på krutet

Årets Almedalsvecka ser inte ut att få några avgörande konsekvenser för den fortsatta valrörelsen.

Partierna tuffar på i invanda spår mot den valrörelse som på allvar sätter igång efter sommarsemestern. Uppenbart har partierna dragit slutsatsen att det gäller att spara på krutet till dess att väljarna är mer mottagliga för konkreta vallöften och andra utfästelser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2018

Mer i ämnet