Foto: TT

Regeringspartierna rasar efter MP:s kris

Uppdaterad
Publicerad

De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning. Krisen i Miljöpartiet ser ut att slå hårt mot regeringskollegan Socialdemokraterna.

De två regeringspartierna når tillsammans inte ens 30 procent i Ipsos nya opinionsmätning för Dagens Nyheter. Miljöpartiet får sin sämsta notering på tio år, 4,8 procent, även om minskningen sedan mars är blygsamma 0,2 procentenheter.

– Det är inte konstigt att vi har en låg siffra efter en turbulent tid för partiet. Vi blickar framåt mot kongressen i mitten av maj som blir en nystart för det gröna samhällsbygget, skriver partisekreteraren Anders Wallner i ett sms till SVT Nyheter.

MP-krisen

S backar mest

Störst är raset för Socialdemokraterna som backar med 4,5 procentenheter, en statistiskt säker nedgång sedan marsmätningen. Efter att ha ökat i två månader faller S tillbaka till samma låga nivåer som i januari. Trots detta verkar partisekreterare Carin Jämtin ha en positiv inställning i ett sms till SVT Nyheter.

– Mätningen är gjord under en mycket turbulent period, vilket naturligtvis påverkar utfallet. Men arbetslösheten sjunker, Sveriges finanser stärks och regeringen fortsätter hantera migrationen ansvarsfullt. Det kommer att ge positiva resultat även i opinionen, skriver hon.

David Ahlin, opinionschef på Ipsos, säger till DN att MP-krisen även slår mot Socialdemokraterna.

– Det tydligaste flödet vi ser är att väljare går från Socialdemokraterna till Moderaterna. Krisen i MP skapar en osäkerhet om regeringens framtida politiska linje, säger han.

Borgerliga har övertaget

De fyra borgerliga har för första gången sedan valet ett stort övertag i opinionen. Alliansen får 43,8 procent, 7,6 procentenheter mer än S-MP-V som tillsammans får 36,2 procent. Det är den sämsta siffran för vänsterblocket sedan mätningarna inleddes 1979, trots att Miljöpartiet tillkommit och blocket nu betecknas som röd-grönt.

Sverigedemokraterna som tappat under vintern ökar 1,9 procentenheter till 16,6 procent.

MP-krisen har överskuggat

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att den kraftiga nedgången i mätningen för S kan ha att göra med MP-krisen.

– Allt ljus har varit på Miljöpartiet och problem; ingenting på budgeten eller de försök som regeringen och framför allt Socialdemokraterna gjort för att komma tillbaka till mer traditionella omfördelningsfrågor eller höger-vänsterfrågor, säger han.

I stället har debatten enligt Hinnfors haft fokus på feminism, inkludering, extremism och motsättningar som har med de sakerna att göra.

– Allt har handlat om andra frågor, och bara om problem och inte att man löst olika saker. Det har varit kris, vilket säkert bidragit till att kortsiktigt försvåra för Socialdemokraterna eftersom väljarkåren är lättrörlig och inte identifierar sig så starkt med partierna.

Gamla problem spökar

Enligt Hinnfors har S inte lyckats skapa uppmärksamhet i de frågor partiet vill att fokus ska ligga på i debatten.

Professorn betonar dock att S också har långsiktiga problem, som började märkas redan på 1990-talet.

– Partiet har svårt att leverera reformer som gör att man kan gestalta vad partiet visionärt vill, säger Jonas Hinnfors.

Fakta: Opinionen enligt Ipsos

Så här fördelar sig väljarsympatierna i Ipsos aprilmätning, med förändringen i procentenheter från föregående mätning inom parentes:

Moderaterna: 28,1 (+2,2)

Kristdemokraterna: 3,3 (-0,3)

Liberalerna: 6,3 (+0,9)

Centern: 6,1 (0)

Socialdemokraterna 24,4 (-4,5)

Vänsterpartiet: 7,1 (-0,2)

Miljöpartiet: 4,8 (-0,2)

Sverigedemokraterna: 16,6 (+1,9)

Feministiskt initiativ: 2,8 (+0,9)

Alliansen 43,8 (+2,8)

S-V-MP: 36,2 (-5,1)

Mätningen genomfördes 14-25 april 2016, då 1.200 personer fick svara på frågan; ”Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på då?”.

Andelen osäkra är 16,3 procent.

Källa Ipsos/DN (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet