Jag tolkar det som ett förslag för att förbjuda koppleri, fast för tiggeri, säger Åsa Regnér. Foto: TT

Regnér: Intressant tiggeriförslag

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill att organiserat tiggeri förbjuds i Sverige. Lokala ordningsvakter bör få större befogenheter och tiggare kan komma att behöva tillstånd. Alliansen är splittrad – och ansvariga ministern Åsa Regnér (S) välkomnar förslaget.

Moderaterna vill bland annat att kommunerna får möjlighet att anställa ordningspersonal som ser till att illegala boplatser inte permanentas.

– I dag är det så att det krävs polis i varje ärende, vilket gör att problemen måste vara väldigt omfattande innan man kan agera. Jag tycker man ska titta på möjligheten att ge ordningsvakter större befogenheter, säger förra justitieministern Beatrice Ask (M) till TT.

Hon menar att det inte handlar om att förbjuda enskilda människor att tigga, utan att kriminalisera organisering av tiggeriet.

– Vi vill komma åt nyckelpersonerna. De som tigger är utsatta personer, vi vill komma åt dem som utnyttjar situationen, säger Ask som tillsammans med partisekreteraren Tomas Tobé lägger fram förslaget på DN Debatt.

Regeringen välkomnar

Hon anser också att det är orimligt att tiggeri inte omfattas av de regler som tvingar exempelvis ideella föreningar att begära tillstånd för att samla in pengar.

– I vissa kommuner krävs tillstånd för penninginsamling. Tiggeri omfattas inte av de reglerna. Det kan vara orimligt, säger Ask.

Så tiggarna ska begära tillstånd att samla in pengar lokalt i kommunen?

– Om man skulle komma dithän så kan det bli så, säger Ask.

Den ansvariga ministern, Åsa Regnér (S), välkomnar det moderata förslaget.

– Jag tolkar det som ett förslag för att förbjuda koppleri, fast för tiggeri. Jag tycker det är bra med konkreta förslag i frågan. Det är ett intressant förslag, säger hon till Svenska Dagbladet.

Men från andra delen av regeringen, Miljöparitet, kommer inga glädjerop. Partiets talesperson för migration, Maria Ferm, skriver på Twitter att ”Problemet med fattigdom, hemlöshet, arbetslöshet och diskriminering för utsatta EU-medborgare löses inte med kriminalisering och ordningsvakter” samt ”Helt andra åtgärder behövs på kort och lång sikt, i Sverige, på EU-nivå och i till exempel Rumänien”.

Landets lagar gäller

Tobé och Ask efterlyser nu fler och uppdaterade kartläggningar för att bättre klargöra hur situationen ser ut i dag. Enligt de senaste uppskattningarna rör det sig om cirka 4.000 människor som finns i Sverige för att tigga. Ask anser att det är bra att regeringen tillsatt en nationell samordnare, men vill skynda på processen och föra dialog om problemet.

– Med tanke på den snabba utveckling vi ser måste vi ta itu med de regelförändringar som krävs för att detta ska kunna hanteras på ett anständigt sätt.

Moderaterna vill även att reglerna för bosättning och avhysning på privat mark, samt att regelverket för Kronofogdemyndigheten förenklas.

FP positiva

Folkpartiet ställer sig försiktigt positiva till förslaget. Och enligt Fredrik Malm, ledamot i Folkpartiets arbetsutskott, tittar även FP på de frågor som Moderaternas arbetsgrupp föreslår i dag.

– Om det är så att det är organiserat betyder det att det pågår ett organiserat utnyttjande av fattiga och utsatta människor i vårt land. Det kan vi inte acceptera i Sverige, säger han.

Att göra det lättare för kommunerna att avhysa migranterna tycker han är ett bra förslag.

– Ingen får bosätta sig i en park i Sverige och den regeln måste upprätthållas och gälla alla i Sverige, även om man är här tillfälligt, säger han.

Kritiseras av andra allianspartier

Centerpartiet ställer sig kritisk till förslaget medan Kristdemokraterna delvis håller med, men reserverar sig vad gäller en särskild klausul för tiggeri.

– Brott mot tiggare ska alltid beivras om det gäller olaga hot eller människosmuggling. Det finns lagar mot detta som bör ses över men vi vill inte ha en särskild regel för tiggeri. Men grannar och familjer som tigger tillsammans ska inte kriminaliseras, säger Emma Henriksson (KD), gruppledare för Kristdemokraterna till SVT Nyheter.

Likaså ställer sig Centern sig frågan om det alls är möjligt att dra en gräns mellan vad som är tiggeri och inte.

– Om Röda korset samlar in pengar, är det då organiserat tiggeri? säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson till SVT Nyheter.

– Dessutom finns det redan ett straffrättsligt skydd mot människohandel, olaga hot och tvång.

– Om vi menar allvar med att skydda de mest utsatta borde vi börja med att titta på hur vi kan justera de lagarna så de blir lättare att tillämpa, fortsätter Johan Hedin (C).

Kristdemokraterna tycker inte att det ska finnas en särskild tiggeriklausul i lagen.

– Tiggare är ett symptom på djup fattigdom och diskriminering i hemländerna och långsiktigt är det där hjälpen behövs – att arbeta mot förtryck i hemländerna och ge organisationer verktyg att ge hjälp på plats. De som kommit till Sverige ska behandlas med respekt som alla andra människor och om de utsätts för brott ska det beivras, säger Emma Henriksson (KD).

Kommunen har socialt ansvar

Även när det gäller förslaget att kommunerna lättare kunna avhysa illegala bosättningar ställer sig Centerpartiet tvekande.

– Det finns redan möjlighet för enskilda markägare att få handräckning av Kronofogden för avhysning. Men det är en komplicerad process som också borde ses över, säger Johan Hedin.

Men Centern vill inte gå så långt att kommunerna ska sköta avhysningen.

– Kommunerna har i första hand ett socialt ansvar.

Kristdemokraterna vill däremot, i likhet med Moderaterna, att kommunerna får större inflytande vid avhysningar och bättre verktyg att ge akut hjälp. Det är svensk lag som gäller och förbudet att bosätta sig illegalt gäller alla.

– Vi är också beredda att se över lagstiftningen för att underlätta för kronofogden, polisen och kommunerna att kunna genomföra avhysningar. Kommunen måste få större befogenheter att säkerställa att ordningslagarna följs, säger Emma Henriksson (KD).

Vad gäller boplatser vill även Kristdemokraterna se att kommunerna får större inflytande vid avhysningar och bättre verktyg att ge akut hjälp. Det är svensk lag som gäller och förbudet att bosätta sig illegalt gäller alla.

– Vi är också beredda att se över lagstiftningen för att underlätta för kronofogden, polisen och kommunerna lättare ska kunna genomföra avhysningar. Kommunen måste få större befogenheter att säkerställa att ordningslagarna följs, säger Emma Henriksson (M).

V starkt kritiska

Inte oväntat avfärdar Vänsterpartiet Moderaternas förslag.

– Det är ett osmakligt förlag som riktar sig mot de fattiga, inte det akuta problemet. Dessutom är uttrycket ”organiserat tiggeri”  myntat av Sverigedemokraterna som det inte finns någon substans i, säger Christina Höj Larsen (V) , migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Enligt Vänsterpartiet är det en myt att tiggeriet skulle vara organiserat i någon större utsträckning.

– Enskilda kan ha tvingats det och det måste förhindras. Men det finns redan lagstiftning mot trafficking och andra typer av organiserad kriminalitet.

– Att förbjuda släkt, grannar och vänner att hjälpas åt horribelt. Vi har faktiskt fri rörlighet. Att vissa fattiga inte ska få röra på sig medan andra får det är allvarligt.

Vänsterpartiet förkastar helt förslaget att kommunerna ska få större befogenheter att kunna avhysa bosättningar.

– Det är polisen och kronofogden som ser till att ordningsstadgan upprätthålls och det är viktigt att de är de som ska ha våldsmonopolet, inte kommunerna. Om kommunerna vill hitta en lösning bör de fokusera på att hitta platser som människor kan vistas på och erbjuda akutboenden.

Att barn-, äldre- och jämställdhetsminister, Åsa Regnérs (S) säger att Moderaternas förslag är ”intressant” är svårt att förstå, menar Christina Höj Larsen.

– Det är ett mycket märkligt uttalande. Hon verkar tolka det som en variant av koppleri. Men det är svårt att förstå vad hon egentligen menar.

M-förslaget, som också innehåller ökade krav på de EU-länder flertalet tiggare kommer ifrån, ska läggas fram inför partiets stämma i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.