Foto: TT

Regnet riskerar ställa till det i helgen

Publicerad

Sommaren fortsätter att leka kurragömma. I helgen drar ett lågtryck in över Sverige och på sina håll blir det kraftiga regn. – Det här är inget vanligt sommarregn, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Glöm picknick och strandhäng i solen i helgen. Nu drar regnovädret in över Sverige och det kan bli stora mängder nederbörd på många platser i landet. Enligt SMHI har sommaren varit blötare än normalt, och än är inte eländet över.

– Ett riktigt hemskt lågtryck kommer in söderifrån och kan ge riktigt stora regnmängder. Vi räknar med 30–40 millimeter över hela helgen räknat, kanske till och med så mycket som 60–70, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Det kan jämföras med att det normalt sett kommer 80 millimeter ungefär under hela juli.

”Risk för översvämningar”

Lågtrycket som just nu ligger över Atlanten öster om Spanien och Frankrike rör sig upp över Europa och når Skandinavien på lördag.

– Det finns risk för översvämningar i källare och vattenplaning och dylikt, säger Nils Holmqvist.

– Det här är inget vanligt sommarregn.

På lördag berörs främst Götaland och Svealand. Men under natten och på söndagen rör sig ovädret vidare upp över Norrland.

Det är dock inte slutet på vätan för södra Sverige. Under resten av juli väntas ostadigt väder med spridda skurar på de flesta håll i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.