Foto: TT

Riksrevisionen: Sex miljarder kronor till ingen nytta

Uppdaterad
Publicerad

Rehabiliteringsgarantin som skulle få sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa tillbaka i arbete är ett misslyckande. Det slår Riksrevisionen fast.

Trots att staten lagt ner drygt sex miljarder kronor på garantin sedan 2008 syns inga resultat, skriver Dagens Nyheter.

Brist på personal, långa väntetider och felaktigt fokus på behandlingsform i stället för riktade åtgärder pekas ut som orsaker. Gör om eller lägg ner, är budskapet från revisionen.

Syftet med garantin, som är en överenskommelse mellan staten och Sveriges kommuner och Landsting (SKL), är att förhindra sjukskrivning och öka återgången till arbete för personer med mildare psykiska ohälsa, som stressrelaterade besvär.

Psykisk ohälsa är den främsta anledningen till sjukfrånvaro och kostar samhället runt 70 miljarder kronor om året.

I många fall har inte patienterna fått någon kvalificerad första psykologisk bedömning, och det har därför varit svårt att veta om de har chans att bli hjälpta av insatserna. Det saknas också behandlare och väntetiderna har i vissa landsting varit upp till ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.