Reinfeldt beklagar riksdagens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt beklagar riksdagens beslut att beteckna Turkiets övergrepp på bland annat armenier för folkmord.

På lördagen ringde Reinfeldt till Turkiets premiärminister Erdogan för att försöka mildra de senaste dagarnas diplomatiska förvecklingar, som har lett till frostiga relationer mellan Sverige och Turkiet.

-Erdogan beklagar djupt det beslut som riksdagen har fattat. Jag uttryckte också beklagande i den meningen att det riskerar att partipolitisera historiska ställningstaganden, säger Reinfeldt till Rapport.

Enligt Reinfeldt kan riksdagens beslut påverka försoningsprocessen mellan turkar och armenier negativt.

Efter riksdagens beslut att erkänna övergreppen på bland andra armenier 1915 som folkmord har relationerna mellan Sverige och Turkiet fått sig en rejäl törn. Beslutet som fattades i torsdags fick bland annat Turkiet att kalla hem sin ambassadör från Sverige.

Dessutom har flera protester hållits utanför Sveriges ambassad och konsulat i Turkiet.

Andreas Liebermann

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.