Förre statsministern Fredrik Reinfeldt i Agenda. Foto: SVT

Reinfeldt: Fanns liknande tongångar på 1930-talet

Uppdaterad
Publicerad

Förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldt kommenterade i Agenda den pågående valrörelsen i USA. En del av Donald Trumps idéer menar han påminner om 1930-talet.

Donald Trump har bland annat sagt att han vill ha handelshinder mot Kina, han vill bygga en mur mot Mexiko och vill stoppa i stort sett alla muslimer att resa in i USA.

– Det är ett USA som vi inte alls känner igen. Det fanns tongångar liknande de här på 1930-talet. Via fri och öppen handel har världen tryckt tillbaka fattigdom och skapat nya jobb. Just de människor som nu kommer fram och säger att de ska rösta på Trump blir de största förlorarna. Det blir inte jobb, det blir en försvagad ekonomi, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:

USA-val 2016

”En instabilare värld”

– Dessutom kommer Trump att skapa konflikter. Han vill riva frihandelsavtalet med Stillahavsregionen, han vill starta handelskrig med Kina. Inget av det kommer att ske utan starka reaktioner. Det blir en instabilare, mer konfliktfylld värld.

På frågan om vad som händer om Donald Trump vinner sade Fredrik Reinfeldt bland annat:

– I bästa fall är han oberäknelig, i värsta fall står vi inför någonting som är mycket bekymmersamt. Om det finns en osäkerhet om hur USA fullföljer sin roll i världen, att vara den enda supermakten som också står som garant för demokrati och frihet – om det sätts ifråga finns det andra som kommer att visa musklerna. Det kan vara Ryssland, Kina, jihadistgrupper – trycks USA tillbaka kommer alternativen att vara mycket värre.

Se hela intervjun med Fredrik Reinfeldt genom att klicka på bilden högst upp i artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet