Reinfeldt kritisk till Cameronutspel

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt är kritisk till att den politiske vännen och brittiske premiärministern David Cameron börjat varna för ”social turism” från EU-länder som Bulgarien och Rumänien.

Det är olyckligt, säger Reinfeldt.

– Jag tycker att det är olyckligt, jag tror på ett Europa som ska vara öppet, där vi har fri rörlighet och där vi snarare ska ställa frågan om hur människor som kommer hit lättare ska komma in i arbete, säger statsministern i en kommentar.

Storbritanniens migrationsdebatt

Camerons tal på måndagen har beskrivits, ur ett politiskt taktiskt perspektiv, som ett försök att vinna tillbaka väljare som börjat lyssna mer till invandringsfientliga krafter inför valet 2015. Storbritanniens övergångsregler vad gäller restriktioner mot medborgare från de nyaste EU-medlemmarna Bulgarien och Rumänien är också på väg att gå ut.

Cameron målade upp en bild av en invasion av europeiska bidragssökare som måste stoppas.

Vad tycker du om din brittiske kollega David Camerons tal om att rulla upp den röda mattan för illegala invandrare och visa dem dörren?

– Jag tycker mig känna igen spåren tillbaka till den svenska diskussionen och Göran Perssons hänvisningar till social turism, som jag tyckte Sverige gjorde ett klokt vägval som inte lyssnade till, säger Reinfeldt.

Han konstaterar att Sverige valt att inte ha övergångsregler, inte heller mot de länder som blev EU-medlemmar 2004.

– Vår erfarenhet är att det påstående om det här myckna utnyttjandet och alla risker inte har fallit ut i verkligheten. Därför bör man vara väldigt försiktig med orden, för det finns stora förtjänster med att vi är öppna. Det är ett sätt att säkra vår framtids försörjning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbritanniens migrationsdebatt

Mer i ämnet