”Nämnde ordet 'investera' sjutton gånger”

Uppdaterad
Publicerad

–Fredrik Reinfeldt målar upp en betydligt ljusare bild av den ekonomiska framtiden för Sverige än till exempel Konjunkturinstitutet och Ekonomistyrningsverket.  Det säger SVT:s kommentator Kiki Bek.

Jämför man Reinfeldts tal vid riksmötets öppnande förra året lät det helt annorlunda.

-Då talade han om den stora krisen och att man skulle hålla i plånboken. I dag var det investeringar som gällde. Jag tror han nämnde ordet ”investera” sjutton gånger.

Riksmötets öppnande

Det säger Kiki Bek i Kommentatorerna, SVT:s nya webbprogram.

Regeringsförklaringen innehöll också en nyhet, nämligen en satsning på rättsväsendet på 1,5 miljarder.

-Det var ju otroligt skickligt av regeringens pr-avdelning att lyckas spara ytterligare ett utspel för statsministern, säger Kiki Bek.

Enligt Kiki Bek har regeringen i princip ”ägt” mediautrymmet de senaste veckorna genom att portionera ut nyheterna ur höstbudgeten.

-De har kommit med ett utspel, ibland till och med två, om dagen och fått maximal uppmärksamhet för alla sina förslag.

Upplägget har kritiserats av oppositionen eftersom man har tvingats till att ta ställning till ett förslag i taget i stället för helheten.

-Man har inte kunnat se hur det finansiellt ska gå ihop, säger Kiki Bek.

Oro för SD

I talet i riksdagen lyfte statsministern också fram invandrings- och flyktingpolitiken. Han sade bland annat det ställs krav på de nyanlända att ta jobb som erbjuds samtidigt som han fördömde rasism och främlingsfientlighet.

-Jag tror att man ser med oro på Sverigedemokraternas framgångar i opinionen på sistone. Partiet ligger på över sju procent. De är större än KD, C och FP, säger Kiki Bek.

Trots att inget parti i riksdagen vill samarbeta med SD har partiet lyckats påverka ändå.

-Åtminstone retoriken än så länge. Ändå visar opinionsundersökningar att var fjärde svensk tycker att SD har den bästa invandringspolitiken, säger Kiki Bek.

Se hela Kiki Beks analys här!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Riksmötets öppnande

Mer i ämnet