Rekordfånge får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Leif Axmyr, den svenske livstidsfånge som suttit inne längst tid, 28 år, fick på fredagen sitt straff tidsbestämt av Örebro tingsrätt.

Under en tre år lång utslussning ska Axmyr nu vänja sig vid ett liv i frihet. Han har inte haft en enda obevakad permission under fängelsetiden eftersom han tidigare misskött sig allvarligt.

Axmyr berättade för tingsrätten att han under senare år blivit ”en helt annan människa – äldre och klokare” bland annat genom att delta i Kriminalvårdens program om impulskontroll och konsekvenstänkande. Han sade sig också ha insett att han behöver stöd för att klara ett liv i frihet och att han förstår de risker det skulle innebära om han började dricka alkohol igen.

Genuin och äkta vilja

Domstolen tycks övertygad om att Axmyr genomgått en positiv utveckling som människa under senare år och att han själv visat sig ha god insikt om de problem han kan komma att möta ute i samhället. Dessutom är hans höga ålder och genom pension tryggade försörjning skyddsfaktorer mot återfall.

Axmyr förefaller ha en genuin och äkta vilja att i fortsättningen leva efter gängse normer och värderingar, anser tingsrätten.

Straffet tidsbestäms till 46 år och sex månader vilket är det högsta Örebro tingsrätt dömt ut. Annica Östberg fick sitt straff tidsbestämt till 45 år och har suttit inne lika länge som Axmyr, 28 år. Enligt de regler som gäller för villkorlig frigivning ska Axmyr släppas ut 2013 efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet.

Brutalt dubbelmord

Han dömdes 1982 till livstid för två mord i Gävle. Han mördade då en före detta flickvän och hennes nye man med kofot och kniv vid en attack som tingsrätten betecknade som ”totalt hänsynslös”. Efter morden satte han eld på lägenheten och dömdes även för grov mordbrand. Axmyr har dömts för nya brott flera gånger under strafftiden, bland annat för olaga hot, narkotikabrott och bestickning.

Kriminalvården anser att Axmyr behöver en långvarig anpassning till samhället.

-Det enda sättet att träna sig för ett nytt liv är genom gradvis ökande permissioner då en intagen får möjlighet att vänja sig vid allt nytt som tillkommit, till exempel mobiler och internet, säger Martin Grann, chef för Kriminalvårdens utvecklingsenhet.

TT

Tidsbestämda livstidsstraff

• 96 personer har hittills ansökt om tidsbestämt straff. Av de som prövats har 32 fått nej och 35 ja.

• Den längsta tidsbestämningen före Axmyrs (46,5 år) är på 45 år och gällde Annica Östberg.

• Den 1 november 2006 fick Örebro tingsrätt rätten att tidsbestämma livstidsdömdas straff, enligt lagen om omvandling av fängelse på livstid.

• Bara den som redan avtjänat tio år av straffet får ansöka. Ett livstidsstraff omvandlat till tidsbestämt straff får aldrig understiga 18 år. Enligt reglerna om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden kan en dömd släppas tidigast efter tolv år.

• En åklagare är den dömdes motpart. Den dömde har rätt till advokat.

• Ett avslag kan överklagas till Göta hovrätt och Högsta domstolen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.