Foto: TT

Rekordlåga elpriser i år

Uppdaterad
Publicerad

Årets elpriser väntas bli de lägsta sedan 2004. Marknadens förväntningar tyder på att nivån kommer att ligga på ungefär 25 öre per kilowattimme, fyra öre lägre än förra året, enligt elbytesföretaget Elskling.se.

Nästa år väntas priserna vända uppåt igen men fortfarande landa på en låg nivå.

Elpriserna har de senaste åren varit låga. Mycket vatten i vattenkraftmagasinen, högt utnyttjande av kärnkraftverken och sjunkande efterfrågan till följd av energibesparingar skapar tryck neråt.

Husägare sparar 2.000 kr/år

För en normalvilla med en förbrukning på cirka 20 000 kilowattimmar per år kan det låga elpriset betyda en kostnadsbesparing på upp till 2.000 kronor per år, beroende på avtalsform. Störst är kostnadsminskningen för kunder med fastprisavtal.

Förväntningarna inför nästa år hos elmarknadens aktörer tyder på att elpriset nästa år stiger med 3 öre till 28 öre per kilowattimme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.