Anders Klarström, presschef vid SOS Alarm. Foto: SVT

Rekordmånga samtal till SOS Alarm på nyårsafton

Publicerad

Nyårsaftonen förknippas med fest och glädje för de flesta, för andra kan det handla om olyckor och tragedier. Och just under nyårsaftonen får SOS Alarm ta emot nästan dubbelt så många samtal som under en vanlig helg.

– Samtalen ökar dramatiskt på nyårsaftonen. Som mest ökade det vid årskiftet mellan 2011 och 2012. Då ringde över 14.000 personer på nyårsnatten, säger Anders Klarström, presschef vid SOS Alarm.

Förra nyårsaftonen ringdes det in närmare 10.000 samtal till SOS Alarm runt om i landet, nästan dubbelt så många samtal som under en vanlig helg.

– Ofta är alkohol inblandat. Man kan göra illa sig själv eller andra. Man tappar omdömet och ringer oss om man vill ha tag på en kompis, eller kanske få skjuts av en ambulans.

Böter och fängelse

– De här samtalen hör inte hemma på 112 och tar upp onödig tid för våra operatörer, säger Anders Klarström.

Den som missbrukar nödnumret och föranleder onödiga utryckningar av polis, brandkår och ambulans, kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.

– Böter för uppenbara falsklarm förekommer några gånger per år, men jag tror inte att vi har någon fängelsedom för detta, säger Anders Klarström.

De allra flesta SOS-samtalen rings in från Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Cirka 40 procent av samtalen till 112 är inte verkliga nödsamtal, utan handlar om situationer som inte är akuta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.