Foto: SVT

Reinfeldts enda intervju efter avgångsbeskedet

Uppdaterad
Publicerad

Nästan var fjärde väljare övergav partiet och därmed blev Moderaterna valets stora förlorare. Sent i går kväll tog statsminister Fredrik Reinfeldt konsekvenserna

SVT:s Ann Wollner var ensam om att få en enskild intervju med den avgående statsministern efter det oväntade beskedet att han även lämnar partiledarposten.

Bestämde du dig i kväll?

Läget efter valet 2014

– Nej, jag har under hela min politiska gärning haft som idé att man ska se sina mandat som ett kontrakt med väljarna. Vi inom alliansen har sagt att vi avgår om de rödgröna blir större och nu fullföljer jag det löftet. Det är väljarna som bestämmer.

Känns det vemodigt?

– Det är klart att det gör. Vi var väl förberedda men nu får andra ta vid. Valresultatet är en besvikelse för vi nådde inte ända fram. Vi har varit pressade av att bära regeringsmakten.

Vad säger du om valresultatet?

– Sverigedemokraternas framgångar visar att det finns ett stort missnöje. Jag är stolt över att jag inte valde den väg man gjort på många andra håll i Europa, den att börja ta upp deras språkbruk och närma sig deras sätt att tänka. Jag hoppas att Sverige ska orka hålla den linjen även i framtiden.

Är det vad du vill bli hågkommen för?

– Nej jag hoppas ha uträttat mycket annat, men det får andra återkomma till senare.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet