Odlingsplatta med bakterier, varav några är resistenta mot antibiotika. Arkivbild. Foto: TT

Resistent bakterie blir vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Den multiresistenta bakterien ESBL-carba blir vanligare i Sverige. Under 2015 rapporterades 100 fall, att jämföra med 47 i fjol, skriver Dagens Nyheter.

ESBL-carba är resistent mot nästan all antibiotika och det är extremt svårt att bota patienter med infektioner. I värsta fall krävs amputation.

Även i övriga Europa ökar förekomsten av bakterien kraftigt. Många som drabbas har smittats i Asien eller Mellanöstern, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

Två tredjedelar, 68 procent, av de smittade år 2014 hade smittats utomlands. Vanligaste länder var Indien, Spanien och Egypten Motsvarande siffra för 2015 är 72 procent. Vanligaste länder i år är Syrien, Turkiet och Indien.

– Vi har noterat att det är en ökning, men däremot har vi inte någon tydlig förklaring till det, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, tilll Dagens Nyheter.

– Det har kommit fler fall där Syrien har angetts som troligt smittland. Det är troligt att det hänger samman med flyktingar men det blir mer en spekulation. Vi har inga fler uppgifter än att det bedöms som smittland, det finns inte angivet specifikt att det handlar om flyktingar, säger Olov Aspevall till tidningen.

Inte omedelbart sjuk

En person som bär på bakterien blir ofta inte omedelbart sjuk men om en infektion uppstår kan bakterien få fäste där. I vissa fall kan infektionen leda till att kroppsdelar måste amputeras för att patienten ska överleva.

Dagens Nyheter skriver att på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg smittades nio barn på neonatalavdelningen av ESBLcarba i somras.

– Av de smittade var det ett par stycken som utvecklade en infektion men de kunde behandlas och alla hämtade sig, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Genom att det togs prover på alla patienter två gånger i veckan upptäcktes smittan snabbt och kunde begränsas så att inte andra avdelningar drabbades. 

– Vi har fortsatt odlingarna och vi har inte hittat fler smittade. Dessutom har vi ökat bemanningen och fokuserat ännu mer på städning för att minska risken för smitta, säger Görel Nergelius.

100 fall i år

Hittills i år har 100 fall av personer som bär på ESBLcarba rapporterats.

År 2014 rapporterades 47 fall, år 2013 handlade det om 40 fall.

Av de fall som har rapporterats i år har 72 procent smittats utomlands, 21 procent i Sverige och 7 procent saknar uppgift om smittland.

De vanligaste smittländerna, antal fall:

Syrien, 17, Turkiet, 9, Indien, 7, Grekland, 5, Spanien, 5.

Källa: Folkhälsomyndigheten/DN

ESBLcarba

ESBL (betalaktamaser med utvidgat spektrum) är en grupp enzymer som kan bryta ned antibiotika. Kan smitta via mat, särskilt i länder med dålig hygien. ESBLcarba är resistent mot fler typer av antibiotika.

Källa: Folkhälsomyndigheten/DN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.